News

Un bărbat a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Ploiești, după ce a mâncat conserve cu pește. Medicii spun că are botulism

Un bărbat din Urlați a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu diagnosticul de botulism, o boală extrem de rară și periculoasă în special pentru copii.
23.04.2024 | 13:10
Un barbat a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean Ploiesti dupa ce a mancat conserve cu peste Medicii spun ca are botulism
Un bărbat a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Ploiești, după ce a mâncat conserve cu pește. Medicii spun că are botulism. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Bărbatul le-a transmis medicilor că a mâncat conserve cu pește, după care a început să se simtă rău. Pentru că tratamentul necesar nu există în România, medicii din Ploiești au apelat la colegii lor din Republica Moldova. Pacientul are 51 de ani și a manifestat simptome la 24 de ore după ce a consumat conservele de pește.

Un bărbat a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Ploiești, după ce a mâncat conserve cu pește

”Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi, iar pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare”, a declarat Andrei Ilinca, directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti. Dacă primele simptome avute au fost probleme digestive, ulterior au apărut și simptomele neurologice specifice bolii, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Mai exact, bărbatul nu putea să înghită și să își ridice pleoapele. Bărbatul este acum internat la Secția de boli infecțioase din Ploiești, iar starea sa este mai bună după ce a primit doza de antitoxină pentru botulism. Botulismul este o boală rară, paralitică, ce poate deveni fatală. Boala e generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Pe lista simptomelor bolii se numără lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Confom Reginamaria.ro, ”botulismul, deși este o boală rară, este extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.

ADVERTISEMENT

În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte”. Specialiștii avertizează că cele mai multe dintre cazurile de botulism apar la copiii cu vârsta sub un an și sunt rezultatul expunerii acestora la sol contaminat.

Botulismul este o boală extrem de rară, dar foarte gravă, care poate provoca moartea

Pe lista alimentelor care pot fi contaminate cu spori de Clostridium se numără mierea de albine și siropul de porumb. În mod normal adulții au mecanisme naturale de apărare care vor împiedica dezvoltarea bacteriilor în intestin înainte ca acestea să elibereze neurotoxina într-o cantitate suficient de mare pentru a declanșa boala.

ADVERTISEMENT

Statistic, 15% dintre cazurile de botulism sunt provocate de alimente care conțin toxina botulinică, fiind vorba aici de conserve, în special cele de sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, dar și conservele de ton. Trebuie știut că toxina botulinică va fi distrusă prin fierbere timp de 10 minute.

Botulismul poate să apară și prin plagă, mai ales în cazul unei răni deschise, dar și atunci când un copil sub 1 an primește miere de albine. Simptomele bolii pot să apară la câteva ore de la contaminare sau la 10 zile după infecția inițială.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în cazul botulismului infantil și alimentar acestea apar mult mai rapid, între 12 și 36 de ore de la consumul de alimente contaminate. Botulismul are o rată de deces de 5-10% în funcție de persoană, însă poate infecta și animalele.

ADVERTISEMENT
Tags: