News

România, aproape de admiterea în Programul Visa Waiver. Ultimele detalii despre călătoriile la liber în SUA

România este tot mai aproape de admiterea în Programul Visa Waiver, este menționat în Declarația comună privind cea de-a Șaptea Reuniune a Dialogului Strategic cu SUA.
11.11.2021 | 18:15
Romania aproape de admiterea in Programul Visa Waiver Ultimele detalii despre calatoriile la liber in SUA
România, declarație comună cu SUA, despre Programul Visa Waiver. Sursa foto: Emerging Europe
ADVERTISEMENT

Textul, emis de Guvernele României și Statelor Unite ale Americii, în contextul celei de-a șaptea Reuniuni a Dialogului de Parteneriat Strategic, menționează că România și Statele Unite sunt pregătite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor de admitere a țării noastre în Programul Visa Waiver.

Astăzi (11 noiembrie-n.r) a avut loc finalul Reuniunii. La eveniment a fost nelipsit Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a discutat cu secretarul de stat Antony Blinken.

ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu: ”Rămâne o temă de mare prioritate ”

Bogdan Aurescu a ținut să sublinieze că includerea României în Programul Visa Waiver rămâne o temă prioritară.

 ”Rămâne o temă de mare prioritate atât pentru agenda bilaterală, cât şi pentru cea europeană”, a spus Bogdan Aurescu în timpul reuniunii.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea dintre SUA-România a vizat, de altfel, mai multe teme de lucru în Dialogului Strategic. Anume: cooperare politico-militară, mediul înconjurător, teme economice, de infrastructură, consolidarea legăturilor între națiuni.

”Reuniunea s-a desfășurat sub forma grupurilor de lucru existente în cadrul Dialogului Strategic: cooperare politico-militară; evoluții regionale, politice și economice; cooperare bilaterală economică în domeniul infrastructurii, investițiilor și comerțului; energie și mediu; cooperare în domeniul statului de drept; și consolidarea relațiilor inter-umane”, este menționat într-un comunicat al MAE.

ADVERTISEMENT

De atfel, momentul este unul cu simbolistică istorică, deoarece pe data de 11 noiembrie se împlinesc zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI  între România și SUA.

”Acest angajament bilateral are loc într-un moment simbolic, în care România  și Statele Unite ale Americii sărbătoresc împlinirea a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI  între România și Statele Unite ale Americii și semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat român pentru afaceri strategice Dan Neculăescu și Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al SUA, Dr. Karen Donfried au vorbit în deschiderea reuniunii Dialogului Strategic”, mai este precizat în comunicat.

România și SUA au discutat despre scutul antirachtetă de la Deveselu

Referitor la domeniul securității, în Declarația comună este punctat faptul că acesta este unul important. S-a discutat inclusiv despre scutul antirachtetă de la Deveselu.

”Cooperarea în domeniul securității este o parte substanțială și o dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic România-SUA. Împreună, cele două părți vor continua să valorifice realizările importante precum facilitatea antirachetă de la Deveselu și vor continua întărirea acțiunilor comune în cadrul NATO, pentru a-și îndeplini angajamentele în domeniile apărării și descurajării, cu o atenție specială acordată regiunii Mării Negre, o componentă-cheie a securității euroatlantice.

România și Statele Unite au subliniat importanța aprofundării cooperării privind aspectele critice de securitate, în baza elementelor agreate în cadrul vizitei de succes în România a Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin”, mai transmite MAE. Comunicatul integral poate fi citit integral AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: