News

România, avertizată de Comisia Europeană. Sustenabilitatea finanțelor publice, pusă în pericol de majorarea pensiilor

20.05.2020 | 21:13
ADVERTISEMENT

România a primit un avertisment din partea Comisiei Europene conform căruia sustenabilitatea finanţelor publice este pusă în pericol de cheltuielile cu majorarea pensiilor şi lipsa unui plan real de reforme.

România, avertizată de Comisia Europeană

Conform Adevărul, avertismentul primit de România de la Comisia Europeană este că ar trebui să pună capăt situaţiei actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022 și să urmeze politici fiscale în linie cu recomandările Consiliului.

ADVERTISEMENT

”Sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice din România era deja în pericol înainte de apariţia COVID-19, ca urmare a deficitelor bugetare mari şi a creşterii semnificative a costurilor cu pensiile”, susține Comisia.

Pensiile pentru limită de vârstă au fost majorate cu 15% în septembrie 2019 şi, pe baza legii pensiilor adoptate în vara anului 2019, urmează să crească cu 40% în septembrie 2020 şi să fie recalculate în septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

România ar trebui să atingă o ţintă de deficit public global de 3,6% din PIB în 2020

Riscurile de sustenabilitate fiscală sunt sporite în continuare de impactul pandemiei COVID-19 asupra activităţii economice şi de efortul fiscal necesar pentru amortizarea acestuia. Deciziile anterioare de politică fiscală au lăsat România cu buffere fiscale mici.

”Reforma administraţiei, colectarea veniturilor bugetare şi digitalizarea interacţiunii dintre stat şi contribuabili sunt marile restanţe ale statului”, arată Comisia Europeană, care critică lipsa unui plan real de reforme.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii aprilie, Consiliul a apreciat că România ar trebui să atingă o ţintă de deficit public global de 3,6% din PIB în 2020, de 3,4% din PIB în 2021 şi de 2,8% din PIB în 2022, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB în 2020, de 0,8% din PIB în 2021 şi de 0,8% din PIB în 2022.

România trebuie să asigure un sprijin de lichiditate IMM-uri şi liber profesionişti

De asemenea, România trebuie să îmbunătăţească rezistenţa sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce priveşte angajaţii din sectorul sanitar şi produsele medicale, şi să îmbunătăţească accesul la serviciile de sănătate.

ADVERTISEMENT

Autorităţile române trebuie să ia decizii pentru a prelungi măsurile de protecţie socială şi accesul la serviciile esenţiale pentru toţi, să contracareze impactul crizei asupra gradului de ocupare prin introducerea de programe de lucru flexibile şi să asigure acces egal la educaţie.

Comisia mai recomandă României să asigure un sprijin de lichiditate pentru companii şi gospodării, în special pentru IMM-uri şi liber profesionişti, să urgenteze proiectele publice de investiţii şi să promoveze investiţiile private.

România trebuie să îmbunătăţească calitatea şi eficienţa administraţiei publice şi predictibilitatea procesului de luare a deciziilor, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.

ADVERTISEMENT