News

România condamnată de CEDO în urma plângerii a doi deținuți. Ce au reclamat aceștia

10.11.2020 | 18:25
ADVERTISEMENT

Doi deținuți au reclamat România la CEDO și au avut câștig de cauză. Este vorba de un cetăţean român şi unul moldovean.

Cei doi s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului  că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc. Cei doi anunțaseră că sunt de credință musulmană.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată marți, 10 noiembrie, de instituția europeană, potrivit Agerpres. Dănuţ Neagu a fost la închisoare între anii 2009 şi 2017. Acesta era creştin-ortodox în momentul sentinței, dar s-a convertit la islam în timpul executării pedepsei. Ion Saran, un cetăţean moldovean, a reclamat același lucru.

România a fost condamnată de CEDO

Cetățeanul moldovean a fost închis între 2016 și 2018. Acesta a reclamat și el faptul că nu a primit hrană potrivită pentru religia musulmană.

ADVERTISEMENT

CEDO a stabilit că autorităţile din România au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Practic, este vorba de articolul care amintește de libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

S-a hotărât ca cei doi foști deținuți să primească o despăgubire de 5.000 de euro pentru fiecare.

ADVERTISEMENT

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate și unui jurnalist grec. Acesta fusese condamnat la 6 luni de închisoare pentru că l-a făcut ”neonazist” pe directorul unei școli din Grecia.

„Nimic nu justifica pronunţarea unei pedepse cu închisoarea, care produce în mod inevitabil un efect disuasiv asupra dezbaterii publice”, a precizat CEDO.

ADVERTISEMENT

Polonia a fost și ea condamnată de curând. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit incorectă folosirea ca probe în instanţă a unor mărturii obţinute de un grup infracţional prin tortură. Este vorba de o afacere de trafic de droguri, potrivit AFP. Sesizarea fusese făcută de un membru al unei bande de infractori. Acesta a avut câștig de cauză și va primi 8.000 de euro drept despăgubire morală.

ADVERTISEMENT
Tags: