România condamnată de CEDO în urma plângerii a doi deținuți. Ce au reclamat aceștia

Robert Cristea   
în HotNews
10/11/2020, 18:25
România condamnată de CEDO în urma plângerii a doi deținuți. Ce au reclamat aceștia
Polițistul care și-a înjughiat fosta soție a fost arestat pentru 30 de zile. Ce riscă mai departe

Doi deținuți au reclamat România la CEDO și au avut câștig de cauză. Este vorba de un cetăţean român şi unul moldovean.

Cei doi s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului  că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc. Cei doi anunțaseră că sunt de credință musulmană.

Decizia a fost luată marți, 10 noiembrie, de instituția europeană, potrivit Agerpres. Dănuţ Neagu a fost la închisoare între anii 2009 şi 2017. Acesta era creştin-ortodox în momentul sentinței, dar s-a convertit la islam în timpul executării pedepsei. Ion Saran, un cetăţean moldovean, a reclamat același lucru.

România a fost condamnată de CEDO

Cetățeanul moldovean a fost închis între 2016 și 2018. Acesta a reclamat și el faptul că nu a primit hrană potrivită pentru religia musulmană.

CEDO a stabilit că autorităţile din România au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Practic, este vorba de articolul care amintește de libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

S-a hotărât ca cei doi foști deținuți să primească o despăgubire de 5.000 de euro pentru fiecare.

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate și unui jurnalist grec. Acesta fusese condamnat la 6 luni de închisoare pentru că l-a făcut ”neonazist” pe directorul unei școli din Grecia.

„Nimic nu justifica pronunţarea unei pedepse cu închisoarea, care produce în mod inevitabil un efect disuasiv asupra dezbaterii publice”, a precizat CEDO.

Polonia a fost și ea condamnată de curând. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit incorectă folosirea ca probe în instanţă a unor mărturii obţinute de un grup infracţional prin tortură. Este vorba de o afacere de trafic de droguri, potrivit AFP. Sesizarea fusese făcută de un membru al unei bande de infractori. Acesta a avut câștig de cauză și va primi 8.000 de euro drept despăgubire morală.

Închide ×