Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat din nou România. Țara noastră este acuzată că a discriminat o tânără care voia să devină medic militar.
În 2018, Elena Moraru (23 de ani) a început procesul de înscriere în Armata Română. Tânăra voia să devină medic militar.
Ea a aplicat la două universități din România care ofereau un program de studii de medicină militară. În cadrul procesului de aplicare, ea a fost supusă unui examen fizic la Spitalul Militar de Urgență Pitești din Pitești.
Aici au început problemele pentru Elena. Nu avea dimensiunile potrivite. Tinerei i s-a transmis că înălțimea și greutatea ei – 1,5 metri și 44 de kilograme – nu au îndeplinit un prag stabilit de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Autoritățile române au susținut că personalul medical militar trebuie să poată transporta pachetul standard pentru un soldat, care cântărește în jur de 57 de kilograme. Astfel, aplicația ei a fost respinsă.
Dar Elena nu s-a dat bătută. Ea a făcut apel la instanță, argumentând că cerințele privind înălțimea și greutatea sunt discriminatorii.
A adus ca argument o hotărâre din 2017 a celei mai înalte instanțe a Uniunii Europene. Într-un caz similar din Grecia, CEDO stabilea că o înălțime minimă stabilită de forțele elene este ilegală, deoarece discriminează femeile.
În apărarea sa, statul român a susținut că standardele sale de înălțime și greutate sunt stabilite diferit pentru bărbați și pentru femei, ținând cont de dimensiunea în general mai mică a femeilor.
În final, instanța CEDO a fost de partea Elenei Moraru, constatând că cerința autorităților române nu are o explicație suficientă.
”Autoritățile interne nu au prezentat nicio justificare rezonabilă și obiectivă pentru dezavantajul cu care se confruntă solicitantul în procesul de admitere la medicina militară”, a scris completul format din șapte judecători ai forului de la Strasbourg, notează Courthouse News Service.
Între timp, în 2020, criteriul ”dimensiunii” a fost eliminat la admitere, iar reclamanta este liberă să se înscrie. CEDO a stabilit că tânăra a fost prejudiciată în anul 2018, la momentul când criteriile erau încă în vigoare.
În urma acestui caz, România trebuie să-i achite despăgubiri de 7.500 de euro Elenei Moraru, a mai hotărât CEDO.