News

România cumpără rachete antitanc de aproape 100 de milioane de euro. Achiziţiile se fac fără licitaţie

Armata Română se înarmează puternic. Cumpără fără licitaţie rachete de sute de milioane de lei, de la un consorţiu germano-israelian
18.02.2024 | 16:06
Romania cumpara rachete antitanc de aproape 100 de milioane de euro Achizitiile se fac fara licitatie
România face investiţii masive în industria de apărare Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

În contextul în care aproape că nu există zi în care un important lider politic sau militar din Europa să nu avertizeze de iminenţa unui război şi ne sfătuieşte să ne pregătim pentru asta, autorităţile care se ocupă cu aprovizionarea cu armament a Armatei Române au trecut deja la achiziţii consistente.

Româniea lansează anul acesta 15 proiecte majore de achiziţii militare

“Romtehnica”, companie care se află în subordinea directă a Ministerului Apărării Naţionale şi care acţionează ca interfaţă între industria românească de apărare şi partenerii externi, tocmai a încheiat un acord-cadru pe patru ani pentru cumpărarea de rachete antitanc, după cum reiese din datele analizate de Profit.ro.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a achiziţiei depăşeşte 426 milioane lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 85 milioane euro. Rachetele anti-tanc vor fi furnizate de compania Eurospike GmbH, înregistrată în Germania.

Eurospike GMBH este un joint-venture între producătorii germani de armament Diehl Defence (40%) şi Rheinmetall Defence Electronics (40%), plus o subsidiară olandeză a producătorului israelian Rafael Advanced Defense Systems (20%).

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai notează că înţelegerea semnată de Romtehnica şi partenerul germano-israelian nu a fost rezultatul unei licitaţii, ci a fost prin negociere directă fără publicare prealabilă, procedură care este însă permisă de legislaţia în vigoare a achiziţiilor militare, în mai multe situaţii.

Conform contractului, furnizorul germano-israelian va livra României rachete model Spike LR2, din generaţia a 5-a, conceput de israelienii de la Rafael.

ADVERTISEMENT

Ţara noastră are în în derulare în momentul de faţă aproximativ 20 de programe majore de achiziții militare, dar la nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare. Dintre acestea, 15 noi programe majore vor fi lansate anul acesta, după cum scria Hotnews.ro, în urmă cu aproape două săptămâni.

Cel mai recent, Forțele Navale Române au achiziționat două vânătoare de mine din clasa Sandown de la Marea Britanie, primul dintre ele ajungând deja în ţara noastră și devenind operațional.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai importante acorduri în derulare este cel cu SUA privitor la achiziţionarea a 54 de tancuri Abrams și 12 derivate pe șasiu de tanc, valoarea totală a contractului ridicându-se la peste 1 miliard de dolari.

ADVERTISEMENT
Tags: