News

Firma de catering a armatei, tăiată de MApN de la contracte, în plin război din Ucraina. Aproape 200 de angajați, concediați

Cu un război la graniță și o prezență sporită a trupelor NATO pe teritoriul României, MApN a decis să întrerupă colaborarea cu propria firmă de catering pentru soldați.
29.10.2023 | 07:30
Firma de catering a armatei taiata de MApN de la contracte in plin razboi din Ucraina Aproape 200 de angajati concediati
Angel Tilvăr, ministrul apărării naționale, poate servi un meniu complet la noul restaurant al armatei, pentru 22 de lei, însă doar în calitate de civil / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Facebook Restaurant RoA
ADVERTISEMENT

La începutul lunii octombrie, într-o clădire cu etaj de pe strada Drumul Sării din București a fost inaugurat restaurantul RoA, care oferă servicii de masă la prețuri extrem de atractive. Astfel, un prim fel principal costă 8 lei, iar meniul zilei, compus din două feluri de mâncare și un desert, ajunge la 22 de lei.

Ro-Army Catering, înființată în 2011, la cererea ministrului apărării naționale

Numele restaurantului vine de la Ro-ArmyCatering, o societate pe acțiuni, înființată ca urmare a unui memorandum al ministrului apărării naționale, din 13 aprilie 2011, aprobată de Guvernul României. Memorandumul avea ca obiect înființarea a două societăți comerciale: SC Ro-ArmySecurity SA (societate de pază și securitate) și SC Ro-ArmyCatering SA (societate de tip HoReCa). Prin HG S-410/2011, ambele societăți au devenit filiale ale Companiei Naționale Romtehnica SA, fosta direcție de import-export a armatei, o societate cu capital integral de stat, deținută de Ministerul Apărării Naționale, ca unic acționar.

ADVERTISEMENT

Având drept motto ”noi servim o armată de oameni”, Ro-ArmyCatering s-a impus rapid ca principala companie specializată în activități de hrănire, prestând servicii cu prioritate pentru personalul Armatei Române. Cifra de afaceri a societății a sărit la 30 de milioane de lei după primul an de activitate și s-a dublat până în 2019, după care a început să scadă, în perioada pandemiei.

Paradoxal, în 2022, an care a adus peste 5.500 de soldați străini în România, pe fondul conflictului armat din Ucraina, MApN a decis să întrerupă total contractul cu propria firmă de catering, lăsând-o fără obiect principal de activitate și fără perspective.

ADVERTISEMENT

Firma de catering a armatei, nevoită să-și închidă punctele de lucru și să trimită bucătarii în șomaj

Potrivit unui raport anual al acționarilor, societatea a a fost nevoită să-și închidă toate punctele de lucru și să concedieze peste jumătate din angajați, pe fondul restrângerii activității.

”În cursul anului 2022, societatea a parcurs procesul de restrângere a activității din cauza lipsei obiectului principal de activitate – prestări servicii în incinta MApN.

ADVERTISEMENT

Acest proces a condus la închiderea tuturor punctelor de lucru și implicit la concedierea unui număr de 178 de salariați.

Activitatea de concediere a presupus acordarea tuturor drepturilor salariale aferente, respectiv concediile de odihnă cuvenite și neefectuate, plata orelor suplimentare, precum și salariul compensator, conform CCM încheiat la nivelul societății, până la data de aplicabilitate a acestuia, respectiv 06.06.22022.

ADVERTISEMENT

Efortul financiar a fost foarte mare. Lipsa predictibilității activității la nivel de societate a generat o fluctuație foarte mare de personal în punctele de lucru, societatea întâmpinând mari greutăți în procesul angajării de personal.

Acest aspect a fost identificat și la sediul central, în cadrul compartimentelor de specialitate (Direcția economică, serviciul juridic, Direcția management hrănire, CFG), prin plecarea angajaților specializați. În urma recrutării de personal în vederea angajării, după perioada de probă, aceștia nu au mai dorit să-și continue activitatea, fapt ce a îngreunat desfășurarea activității fiecărui departament / compartiment”, se arată în Raportul Administratorilor pentru anul 2022.

Toate veniturile societății pe anul 2022, doar din contractele cu MApN

Documentul mai arată că, în cursul anului 2022, au fost radiate din registrul Comerțului un număr de șase puncte de lucru, care deserveau tot atâtea unități militare din: București (UM 02648), Alba Iulia (UM 02401), Brașov (UM 01932), Breaza (UM 02525), Câmpulung Moldovenesc (UM 02480) și Craiova (UM 01662). Contractele cu MApN pentru unitățile militare enumerate mai sus au fost fost suspendate în perioada aprilie – august 2022, și au avut o valoare totală de 18,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 100% din cifra de afaceri a Ro-ArmyCatering pe anul 2022.

Practic, întreaga activitate pe anul trecut s-a bazat pe contractele cu armata română, iar suspendarea acestora a dus la o scădere la jumătate a veniturilor. Cu toate acestea, profitul net al firmei a fost cel mai mare din istorie (2,3 milioane lei), datoriile au scăzut de la 2,9 milioane lei la 146.459 lei, iar capitalurile proprii au crescut de șapte ori, de la 393.595 lei la 2,85 milioane lei.

Informația legată de ruperea legăturilor dintre Ro-ArmyCatering și MApN apare și într-un litigiu dintre cele două părți, în care armata solicită instanței să constate un prejudiciu de peste 15.000 de lei, pe motiv că firma de catering nu a efectuat substituirile în meniurile de post la echivalentul financiar agreat, pentru unitatea militară de la Câmpulung.

În instanță, reprezentantul MApN a precizat că ”având în vedere faptul că în momentul actual, practic, între reclamantă şi pârâtă nu mai există un raport, în sensul că acest contract – cadru nu mai produce efecte, din 4 până pe data de 30.06.2022 societatea comercială nu mai prestează activităţi în folosul reclamantei”.

MApN nu comentează, dar ”secretizează” dosarul

MApN a refuzat să comunice FANATIK motivele care au dus la situația cel puțin bizară de a se război în tribunal cu propria firmă. Ministerul a invocat confidențialitatea acordurilor dintre părți și faptul că dosarul se află pe rol.

”Totuși, vă informăm că procesul are ședințe publice, al cărui grafic de desfășurare se poate obține de la instanța la care se află pe rol”, ne-a mai transmis MApN, în luna iunie. În același spirit perfect al transparenței, ședințele de la Tribunalul Suceava au rămas publice, însă identitatea părților a fost secretizată, pe portalul instanțelor. În general, acest lucru se întâmplă la solicitarea părților implicate în litigiu.

Chiar și așa, pe 25 octombrie 2023, Tribunalul Suceava a respins acțiunea Ministerului Apărării Naționale, precum și cererea reconvențională formulată e Ro-ArmyCatering (societatea a cerut returnarea garanției de bună execuție de la MApN). Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.

Cum au început problemele: MApN nu a plătit hrana militarilor polonezi

Problemele dintre MApN și Ro-ArmyCatering sunt, însă, ceva mai vechi. În 2017, armata a solicitat companiei din subordinea ei să asigure servicii de masă pentru un număr de 225 de militari polonezi aflați într-o misiune la UM 01178 Craiova. Negocierea s-a făcut la un preț de 4 euro/1 persoană (mic dejun), 7 euro/persoană (prânz) și 2,8 euro/persoană (cină). Sumele urmau să fie acoperite de Statul Major Polonez, potrivit înțelegerii.

Potrivit datelor consultate de FANATIK din dosar, reprezentanții detașamentului polonez nu au mai semnat contractul cu Ro-ArmyCatering, însă au înaintat comenzi ferme, pe baza cărora au fost emise trei facturi: 23.954 euro (pe 30 iunie 2017), 69.179,80 euro (pe 31 iulie 2017) și 25.102 euro (pe 9 august 2017).

Facturile au fost recepționate de partenerul polonez, însă banii nu au mai ajuns în conturile firmei. În schimb, locțiitorul pentru resurse al șefului statului major român a transmis firmei că ”s-a identificat o modalitate de plată a facturilor neachitate privind prestarea serviciului de hrănire pentru contingentul polonez” și a solicitat refacturarea contravalorii prestării serviciilor de către partea română. Cele trei facturi au fost recalculate în lei, rezultând un cuantum total de 539.078.98 lei.

CSAT nu a aprobat, plata nu s-a mai efectuat

În decembrie 2018, Ro-Army Catering a încasat de la UM 01178 Craiova suma de 339.906,84 lei, rămânând cu un sold restant de 199.272,14 lei. MApN a uitat de această restanță până în octombrie 2020, atunci când, la solicitarea firmei de catering, a transmis că ”o diferență de 176.925,78 de lei va fi achitată după completarea Memorandumului aprobat prin hotărârea CSAT”, după cum se arată în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București. Tot CSAT hotărâse anterior ca partea română să suporte integral cheltuielile legate de deplasarea militarilor polonezi în România.

Problema este că Memorandumul nu a fost avizat favorabil, motiv pentru care UM 01178 Craiova a comunicat că nu poate efectua plata, lipsindu-i, practic, temeiul legal pentru achitarea datoriei.

În martie 2021, Ro-ArmyCatering s-a adresat instanței, solicitând MApN să restituie datoria restantă, iar Judecătoria Sectorului 6 a admis cererea, obligând MApN să plătească firmei proprii suma de 199.272,14 lei.

Restaurantul, deschis pentru ”continuarea activității principale”

Armata a făcut apel, iar Tribunalul București a întors decizia, arătând în motivare că ”reclamanta a prestat serviciile neachitate de către pârâtă fără a fi asigurată finanțarea certă a acestora în circuitul financiar și legal al MApN, asumându-și riscul de a nu fi acoperite atât de detașamentul polonez care nu a semnat contractul respectiv cât și de UM 01178 Craiova, de la care finanțarea era sub condiția legată de completarea Memorandumului și aprobarea acestuia de către CSAT”. În prezent, procesul se află în faza de recurs, la Curtea de Apel București.

Pe fondul acestor neînțelegeri, pe 27 februarie, Adunarea Generală a Acționarilor Ro-ArmyCatering a hotărât modificarea structurii organizatorice și deschiderea unui punct de lucru pe strada Drumul Sării, nr 33, ”în vederea continuării activității principale a societății, respectiv restaurant/catering”, într-o clădire închiriată. Restaurantul RoA a funcționat până în 2020, într-o altă locație, la care s-a renunțat în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT
Tags: