Life

România, fotografiată din spațiu de sateliți! Cum arată țara și Bucureștiul, de la înălțime

O imagine cu România, așa cum este ea văzută din spațiu, realizată de satelitul Sentinel-3, a fost dată publicității pe conturile de socializare ale Comisiei Europene.
29.01.2022 | 17:46
Romania fotografiata din spatiu de sateliti Cum arata tara si Bucurestiul de la inaltime
România, surprinsă din satelit, în cadrul programului Copernicus Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

”Vedere cu România, din spațiu. Imaginea a fost realizată în luna octombrie 2021, cu ajutorul satelitului Sentinel-3 (Copernicus)”, scrie Comisia Europeană în România pe contul oficial de Facebook.

Cum arată România din spațiu?

Fotografia realizată de satelitul european, dată publicității chiar astăzi, pe 29 ianuarie, a fost realizată în luna octombrie a anului trecut. Imaginea este editată în prealabil pentru ca privitorii să distingă cu ușurință granițele politice ale țării, lucru care, de altfel, a creat o adevărată dezbatere pe contul de Facebook al Comisiei Europene în România.

ADVERTISEMENT

Disputa generată de imaginea cu România, cu granițele clar trasate, amestecă diverse teorii ale conspirației cu probleme sociale, ecologice și politice, toate de-a valma, unii dintre cei care comentează fotografia uitând să vadă ce se poate observa în ea.

Astfel, fotografia din satelit, realizată într-o zi senină, scoate în evidență lanțul muntos al Carpaților, în contrast cu câmpiile care îl înconjoară. La o privire mai atentă însă, orașele mari pot fi observate în fotografia captată din spațiu de sateliți, Bucureștiul, Clujul, Iașiul și Timișoara ieșind în evidență.

ADVERTISEMENT

De altfel, imaginile cu România, captate de sateliții Sentinel nu sunt primele, pagina oficială a proiectului Copernicus având un întreb album dedicat țării noastre, inițiat în anul 2019, atunci când dețineam Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cum arată Bucureștiul din satelit? Poză de pus pe desktop

Bucureștiul este, la rândul lui, surprins într-o serie de imagini senzaționale, cea mai recentă postată de programul Copernicus datând de la sfârșitul anului trecut. Capitala e surprinsă într-o fotografie realizată de la peste 780 de kilometri înălțime.

ADVERTISEMENT
Bucuresti
Asa arată capitala României, București, din satelit Foto: Facebook

Imaginea cu Bucureștiul postată pe contul oficial de Facebook al programului Copernicus este, la rândul ei editată, la nivel de culori, dar, oricând, poate fi folosită ca desktop pentru calculatoare.

Ce este Programul Copernicus?

Copernicus este deservit de un set de sateliți dedicați (mai mulți sateliți Sentinel) și misiuni contributive (sateliți comerciali și publici existenți). Sateliții Sentinel sunt special proiectați pentru a răspunde nevoilor serviciilor Copernicus și ale utilizatorilor acestora.

ADVERTISEMENT

De la lansarea Sentinel-1A în 2014, Uniunea Europeană a demarat un amplu proiect care presupune un proces de plasare a aproape 20 de sateliți pe orbită înainte de 2030.

De asemenea, Copernicus colectează informații din stațiile de la sol, care furnizează date achiziționate de o multitudine de senzori de la nivelul pământului, marini sau aerieni.

Serviciile Copernicus transformă aceste date în informații care să poată ajuta la monitorizarea schimbărilor petrecute în lume, pentru a crea prognoze mai bune, de exemplu, ale oceanului și ale atmosferei. Hărțile sunt create din imagini, caracteristicile și anomaliile sunt identificate și sunt extrase informații statistice.

Conform datelor oficiale, publicate pe site-ul proiectului, Copernicus este programul de observare a Pământului condus de Uniunii Europene, program care supraveghează planeta și mediul înconjurător în beneficiul final al tuturor cetățenilor europeni.

Acesta este implementat în parteneriat cu statele membre ale Uniunii Europene, dar și Agenția Spațială Europeană (ESA), Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (CPMTM), agențiile UE și Mercator Océan.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Locuri de muncă bine plătite, dar neocupate. De ce nu se înghesuie românii
Locuri de muncă bine plătite, dar neocupate. De ce nu se înghesuie românii
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată