News

Vreme extremă în România, avertisment de la ANM. Cod galben de vijelii și grindină în 9 județe, dar și caniculă de 40 de grade

Vreme extremă. ANM emis o nouă atenționare de ploi torențiale, vijelii și grindină. Nu vom scăpa nici de valul de căldură.
18.07.2023 | 10:55
Vreme extrema in Romania avertisment de la ANM Cod galben de vijelii si grindina in 9 judete dar si canicula de 40 de grade
Vreme extremă în România, avertisment de la ANM. Colaj Fanatik/ Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vreme extremă în România, avertisment de la ANM. Meteorologii informează că nu vom scăpa de caniculă, dar nici de instabilitatea atmosferică temporar accentuată, care va fi prezentă în 9 județe ale țării.

Vreme extremă în România, avertismentul meteorologilor

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare cod galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice. Alerta meteo va intra în vigoare la ora 12:00 și va fi valabilă până în această seara la ora 22:00.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate zone din Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. „Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.”, transmite ANM.

De asemenea, mai multe județe ale țării se află sub cod galben și cod portocaliu de caniculă pe tot parcursul zilei de marți. Sudul, sud-estul și local vestul și centrul României sunt vizate de codul galben. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi de 37 de grade.

ADVERTISEMENT

„Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade”, adaugă Administrația Națională de Meteorologie.

Cod portocaliu în România. Cea mai mare temperatură resimțită, 46 de grade

Oltenia și aproape toată Muntenia se află, marți, sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Vorbim de județele Argeș, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Dâmbovița, afectate parțial de codul portocaliu.

ADVERTISEMENT

Și județele Ialomița, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Teleorman, Olt, Dolj și municipiul București sunt vizate de atenționarea cod portocaliu. Temperaturile maxime vor fi în general de 38..39 de grade, potrivit meteorologilor ANM.

Vreme extremă în România, harta ANM, cod galben si portocaliu
Vreme extremă în România, harta ANM, cod galben si portocaliu. Sursa foto: meteo Romania

„Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade”, au transmis reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologii spun că episoadele de caniculă, însoțite de fenomene meteo precum vijelii și ploi torențiale, vor fi prezente din ce în ce mai mult în România. Luni, cea mai mare temperatură resimțită a fost la Herculane, de 46 de grade.

Nici dimineața de marți nu a fost mai răcoroasă. De exemplu, la ora 07:00, temperatura resimțită în Dolj era de 26 de grade. Totodată, în Capitală s-au înregistrat 38,4 grade Celsius, luni. Astăzi, maximele vor ajunge la 40 de grade, potrivit meteorologilor.

 

ADVERTISEMENT