News

Avertisment sever de la ANM: un al treilea val de caniculă va lovi România. Unde vor fi peste 39-40 de grade

În plină perioadă toridă, ANM emite un nou avertisment severe: România va fi lovită, peste doar câteva zile, de un al treilea val de caniculă.
18.07.2023 | 21:18
Avertisment sever de la ANM un al treilea val de canicula va lovi Romania Unde vor fi peste 3940 de grade
România va fi lovită de un al treilea val de caniculă. Zonele cu maxime de 40 de grade. Sursa foto: hepta.ro / weather.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape zilnic, de circa două săptămâni, România se află sub alerte de caniculă de la ANM. Momentan, au fost emise doar coduri galbene și portocalii. Nici perioada care urmează nu se anunță una mai răcoroasă.

România va fi lovită de un al treilea val de caniculă. Zonele cu maxime de 40 de grade

Marți, 18 iulie, țara noastră a traversat o nouă zi fierbinte. Dacă e să vorbim de maximele măsurate la umbră, cel mai cald a fost la Zimnicea și Turnu Măgurele: 39 de grade. În Capitală au fost 38 de grade.

ADVERTISEMENT

Multe stații din extremitatea de sud și sud-vest a țării au înregistrat la umbră 37 – 38 de grade. Temperatura resimțită a fost una care s-a apropiat de 44 de grade Celsius. Mai grav este faptul că indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în majoritatea zonelor.

Vremea caniculară va continua. Miercuri, mai ales în regiunile din partea de sud-sud-est, temperaturile vor fi de 35-37 de grade. Disconfortul termic va rămâne unul accentuat.

ADVERTISEMENT

Ceea ce pare mai îngrijorător abia urmează. Chiar din weekend, apoi și în debutul săptămânii viitoare, țara noastră se va confrunta cu un al treilea val de caniculă.

”Da, este posibil, de sâmbătă, dar mai ales debutul săptămânii, să aducă un al treilea val de căldură intensă la și în zona țării noastre. De marți, săptămâna viitoare, din 25 iulie, din nou, temperaturi de până la 38 grade. În special în partea de vest-sud. Putem avea și 39 – 40 grade de asemenea, în regiunile vestice și sudice.

ADVERTISEMENT

Zilele de marți, miercuri și joi săptămâna viitoare ar putea să fie posibil cele mai călduroase din acest al treilea val și în zona țării noastre”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

ANM, despre această lună: ”Una dintre cele mai călduroase luni iulie din ultimii 120 de ani”

Această perioadă de căldură extremă doboară record după record. ANM anunță că, marți dimineață, s-a înregistrat la 49 de stații meteorologice cea mai caldă dimineață de 18 iulie de când se fac observații la nivelul temperaturilor minime zilnice.

ADVERTISEMENT

În plus, datele din prezent tind să plaseze luna iulie în topul celor mai călduroase din ultima sută de ani. ”Luând în considerare și ceea ce anticipam pentru luna iulie din acest an, la acest moment intervalul 1-17 iulie 2023 situează această lună iulie pe locul patru ca fiind cea mai caldă din istorie.

Dar cu siguranță pentru ceea ce urmează până la sfârșitul lunii va fi, se va apropia practic de ceea ce am anticipat ca fiind una dintre cele mai călduroase luni iulie din ultimii 120 de ani și în țara noastră”, a mai punctat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT