News

România inaugurează joi primul Drum Expres. Premierul Ciucă: ”Se deschide centura de ocolire a municipiului Balș”. Video

După o lungă așteptare, România va inaugura primul Drum Expres. Anunțul a fost făcut joi de Nicolae Ciucă. Premierul a spus că se deschide centura de ocolire a municipiului Balș.
21.04.2022 | 09:48
Romania inaugureaza joi primul Drum Expres Premierul Ciuca Sedeschide centura de ocolire a municipiului Bals Video
Primul Drum Expres din România, inaugurat joi. Lot de 18,5 km din secțiunea Craiova - Pitești, dați în folosință. Sursa foto: captură Facebook
ADVERTISEMENT

Joi, 21 aprilie, de la ora 18.00, se va deschide circulația pe primul tronson finalizat al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Primii kilometri veritabili de drum expres din România vor funcționa ca o variantă ocolitoare a Balșului.

Primul Drum Expres din România, inaugurat joi. Lot de 18,5 km din secțiunea Craiova – Pitești, dați în folosință

În debutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în cursul acestei zile se deschide centura de ocolire a municipiului Balş. ”Iată că reuşim să deschidem astăzi prima porţiune de drum expres din România”, a spus el.

ADVERTISEMENT

”Azi este o veste bună pentru cei care circulă pe itinerarul București- Pitești- Craiova- Severin- Timișoara. Știm că la mijlocul acestei distanțe, în localitatea Balș, traficul se aglomera.

De azi se deschide centura de ocolire a municipiului Balș, avem garanțiile, domnule ministru, și de la constructori”, a declarat șeful Executivului.

ADVERTISEMENT

Ciucă a mai adăugat că, ”este un demers care a început în urmă cu aproximativ 3 ani”. Această primă porțiune de drum expres din România ”va asigura cu certitudine evitarea acestei așteptări și pierdere a timpului”.

Este vorba despre 18,5 kilometri din lotul 2, adică segmentul Robănești – Piatra Olt, care va funcționa ca o centură a orașului Balș.

ADVERTISEMENT


După deschiderea circulației rutiere, accesul pe acest lot se va face astfel:

  • pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș
  • pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN65, spre localitatea Piatra Olt

Drumul Expres Craiova – Pitești este compus din 4 tronsoane. Șoseaua are o lungime de peste 121 km și câte 2 benzi pe fiecare sens. Vor fi realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje.

ADVERTISEMENT

Viteza pe Drumul Expres, 100 km/h. Când se aplică limita de 120 km/h

La începutul acestei săptămâni, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că la inaugurarea primului tronson de drum expres din România limita de viteză va fi de 100 km/h. Ea va fi schimbată după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată de parlament.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, pe 13 aprilie, Parlamentul a adoptat legea ca viteza maximă de circulație pe drumurile expres în România va fi de 120 km/h, față de 100 km/h cât este în prezent stipulată în Codul Rutier.

ADVERTISEMENT