News

România, limitată la sub 17.000 de vaccinări pe zi. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

18.01.2021 | 19:59
Romania limitata la sub 17000 de vaccinari pe zi Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

România visează, declarativ, la 200.000 de persoane testate pe zi, însă Valeriu Gheorghiță vorbește despre o limită maximă a vaccinării de 16.800 de persoane pe zi.

„Trebuie să păstrăm o proporţie corectă”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în direct la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, România va fi așadar limitată la 16.800 de vaccinuri pe zi, în urma unui nou regulament promovat de medicul Valeriu Gheorghiță.

România poate vaccina doar 16.800 de oameni pe zi

Măsura vine pentru a asigura o doză tuturor celor care s-au înscris pe liste. „Aici nu este vorba de limitări. Este vorba de a împărţi echitabil un număr de doze între centrele de vaccinare care funcţionează pe teritoriul ţării noastre”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce priveşte numărul de doze şi numărul de persoane care pot fi vaccinate în fiecare zi, vă reamintesc că de ieri se vaccinează atât persoanele care îşi efectuează rapelul cât şi persoane noi, iar din acest punct de vedere trebuie să avem o concordanţă cât se poate de bună între numărul de persoane care pot să fie vaccinate într-o zi şi numărul de doze disponbile, conform calendarului de livrare pe care îl avem în momentul de faţă stabilit de contractul încheiat la nivelul Comisiei Europene”, a adăugat expertul la Antena 3.

Gheorghiță a dat asigurări că România primește un număr egal de doze cu toate țările din Uniunea Europeană, deci nu este defavorizată de sistemul de distribuție.

ADVERTISEMENT

Pot să vă spun că în aceeaşi unitate de timp, fiecare ţără va primi acelaşi număr de doze. Indiferent că voi folosi toate dozele care îţi vin şi vei vaccina persoanele respective, fără să mai aştepţi rapelul, sau fără să rezervi numărul de doze necesar pentru efectuarea rapelului. Numărul de persoane total vaccinate va fi acelaşi, pentru că dozele sunt tot aceleaşi. Nu se pot înmulţi. Deci, indiferent de modalitatea abordată, până la urmă, numărul de persoane vaccinate va fi corespunzător cu numărul de doze primite, indiferent de modalitatea abordată”, a completat medicul.

Expertul a explicat că toată lumea care primește o primă doză de vaccin este înscrisă pentru o doză de rapel, din acest motiv nu este permisă o vaccinare excesivă a populației. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu visează la septembrie 2021 când 10.4 milioane de români vor fi vaccinați. La o rată a vacccinării de 16.800 pe zi, așa cum dorește Valeriu Gheorghiță, acest lucru e matematic imposibil.

ADVERTISEMENT