News

România, lovită de fenomene extreme la început de aprilie: ANM a emis alerte cod galben și portocaliu

La început de aprilie, România va fi lovită de fenomene meteo extreme: ANM a emis, luni dimineața, alerte cod galben și portocaliu.
01.04.2024 | 10:32
Romania lovita de fenomene extreme la inceput de aprilie ANM a emis alerte cod galben si portocaliu
Fenomene meteo extreme în debut de aprilie: alerte cod portocaliu și galben de vijelii emise de ANM. Sursa foto: Hepta / ANM / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Meteorologii ANM au emis, luni dimineața, mai multe alerte cod galben și cod portocaliu de fenomene extreme. De luni, toată țara se va confrunta cu vijelii puternice și precipitații.

Fenomene meteo extreme în debut de aprilie: alerte cod portocaliu și galben de vijelii emise de ANM

Ultimul weekend din luna martie a fost unul de vară veritabilă. În toate zonele țării, temperaturile maxime au trecut de 25 de grade Celsius. În sudul extrem au fost și valori de peste 30 – 31 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Începutul lui aprilie schimbă drastic foaia. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță modificări majore în evoluția vremii. Se răcește accentuat, revin precipitațiile și, cel mai important, vijeliile.

Luni, ANM a emis o serie de alerte de vreme extremă. Un prim cod galben va intra în vigoare luni, 1 aprilie, la ora 20.00. Până marți, 2 aprilie, la ora 8.00, jumătate de țară va fi lovită de vijelii.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55…65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie. În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100…110 km/h”, anunță meteorologii.

Apoi, de marți dimineață, un alt cod galben intră în vigoare. Va fi valabil în intervalul orar 8.00 – 22.00. În aceste 14 ore, vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.

ADVERTISEMENT

Cei de la ANM mai spun că, în zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.

Capitala, sub cod portocaliu de vreme rea

Fenomenele extreme se intensifică marți, în zone din nord, centru și sud est, inclusiv în București. Aici, vor fi intensificări puternice ale vântului și vijelii de peste 120 km / h.

ADVERTISEMENT
ANM cod galben portocaliu
ANM a emis alerte cod galben și portocaliu. Sursa foto: meteoromania.ro

Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani. Mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT