News

România, lovită de furtuni puternice după caniculă. ANM, cod portocaliu și galben de instabilitate. Zonele afectate

După caniculă, România va fi lovită de furtuni puternice. ANM a emis alerte cod portocaliu și cod galben de instabilitate.
17.08.2021 | 10:24
Romania lovita de furtuni puternice dupa canicula ANM cod portocaliu si galben de instabilitate Zonele afectate
ADVERTISEMENT

După mai multe zile caniculare, România va fi lovită de furtuni puternice specifice sezonului cald. ANM a emis, marți, cod portocaliu și cod galben de instabilitate pentru mai multe zone din țară.

Până joi dimineața, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu furtuni puternice care vor fi însoțite de vijelii, căderi de grindină și ploi torențiale.

ADVERTISEMENT

Precipitațiile cumulate în această perioadă pot atinge 50 – 60 de litri pe metru pătrat, iar riscul producerii de inundații și viituri este crescut.

Alerte cod portocaliu și galben de furtuni violente de la ANM

Primele două alerte emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) sunt valabile pentru ziua de marți, 17 august.

ADVERTISEMENT

Un cod galben a intrat în vigoare la ora 10.00. Potrivit acestuia, până miercuri, la aceeași oră, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.

ADVERTISEMENT

ANM anunță că, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

De la ora 14:00, în vigoare intră și un cod portocaliu. Acesta este valabil până miercuri dimineața la ora 5.00. În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă care vor cădea în aceste ore vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Alertă de furtuni de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Un alt cod galben de furtuni, în vigoare de miercuri

După expirarea acestor coduri emise marți, un alt cod galben va fi în vigoare de miercuri, ora 10:00, până joi dimineața la 10.00.

În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Specialiștii ANM mai precizează că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Coduri de caniculă, în vigoare pentru ziua de marți

În continuare, ANM păstrează în vigoare alertele cod portocaliu și galben de caniculă emise luni. Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.

În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT