News

România, lovită de un val de căldură nemaivăzut în septembrie. Anunțul meteorologilor

România este lovită în această perioadă de un val de căldură nemaivăzut în septembrie, care contrazice și dă peste cap toate predicțiile meteorologilor.
18.09.2023 | 20:58
Romania lovita de un val de caldura nemaivazut in septembrie Anuntul meteorologilor
România, lovită de un val de căldură nemaivăzut în septembrie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Astfel, dacă specialiștii ANM vorbeau despre temperaturi de 10 grade Celsius începând cu mijlocul lunii septembrie, iată că natura are alte planuri și căldura insuportabilă nu mai vrea să plece din țara noastră până spre finele lunii. Valul de căldură aduce temperaturi mult mai ridicate decât media obișnuită, conform meteorologilor.

România, lovită de un val de căldură nemaivăzut în septembrie

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre temperaturi chiar și de 30 de grade Celsius între 18 și 30 septembrie, lucru confirmat și de aplicația Accuweather. “Începând de miercuri vom consemna valori la scara întregii țări între 21, până la 30-31 grade Celsius, ceea ce înseamnă valori cu mult mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Nu vor lipsi nici ploile, în special în Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, dar și în Oltenia sau Moldova, acolo unde aversele vor înregistra valori de peste 15-20 de litri/mp. “De miercuri, o vreme în încălzire în majoritatea zonelor, așa cum menționam, chiar mai caldă decât în mod obișnuit.

Mai ales în a doua parte a săptămânii și sfârșitul de săptămână, care va aduce chiar valori de până la 31-32 grade Celsius în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, inclusiv în Capitală”, a explicat directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Marți, 19 septembrie, se anunță ploi și descărcări electrice în multe zone din România, în special în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și local în Oltenia și nordul Moldovei. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă de peste 15-20 l/mp. În restul țării, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare și ploi izolate”, transmit specialiștii ANM.

”Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în regiunile vestice, dar și în nord-est și pe crestele montane, cu viteze mai mari (în general de 50-60 km/h) în sudul Banatului, dar rafale de scurtă durată vor fi pe alocuri și asociate averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 și 29 grade Celsius, iar cele minime se vor situa în general între 10 și 17 grade Celsius. Izolat, dimineața și noaptea, se va forma ceață.

ADVERTISEMENT

În București, valorile termice se vor situa ușor peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxima în jurul a 27 grade Celsius și minima cuprinsă între 11 și 15 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar vântul va sufla slab și moderat”, au completat meteorologii.

Cu siguranță românii s-au întrebat deja de nenumărate ori când vor scăpa de căldură și când vine cu adevărat toamna și iarna în România. Potrivit aplicației Accuweather, toamna va fi blândă cu temperaturi peste medie, însă prima ninsoare va cădea în 18 noiembrie, într-o perioadă în care precipitațiile vor lipsi.

ADVERTISEMENT

Următoarea ninsoare adevărată ar trebui să fie vizibilă pe 6 decembrie, însă românii nu se vor bucura prea mult de zăpadă în condițiile în care vremea se anunță tot mai caldă de la an la an din cauza schimbărilor climatice. Specialiștii ANM au la rândul lor dificultăți în a interpreta și prognoza vremea, care este mereu dată peste cap de câte un fenomen meteo neobișnuit.

ADVERTISEMENT