News

România, lovită din nou de un ciclon arctic. ANM anunță frig și condiții de iarnă

În debutul lunii decembrie, România va fi lovită de un nou ciclon arctic. Meteorologii ANM vorbesc de vreme rece și condiții de iarnă.
30.11.2023 | 09:56
Romania lovita din nou de un ciclon arctic ANM anunta frig si conditii de iarna
Nou ciclon arctic peste România: vreme rece și ninsori după 3 decembrie, conform specialiștilor ANM. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Abia scăpată de un prim episod de iarnă severă, România va fi lovită de un nou ciclon arctic. Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme în răcire accentuată și fenomene specifice sezonului rece.

Nou ciclon arctic peste România: vreme rece și ninsori după 3 decembrie, conform specialiștilor ANM

În următoarele zile, vremea ne pregătește noi surprize. Dacă primele două zile din luna decembrie aduc o încălzire anormală pentru data din calendar, cu maxime de peste 17 -18 grade Celsius, ulterior țara noastră se va afla sub incidența unui nou ciclon arctic.

ADVERTISEMENT

Încă de duminică, 3 decembrie, în zonele depresionare din centru și nord minimele vor fi negative, apropiate de limita gerului. Răcirea se va resimți și în zona Capitalei, acolo unde va fi îngheț pe parcursul nopților.

”Din 3 decembrie vremea va intra din nou într-un proces de răcire pentru că vorbim deja de maxime de la 8…18 grade în prima zi a lunii decembrie la cel mult 0…8 grade din 3 decembrie și minime preponderent negative cu cele mai coborâte valori de -11 grade în zonele depresionare, până la cel mult 3…4 grade în zona litoralului. Inclusiv în capitală ne așteptăm la minime de -1 grad până la cel mult 1 grad.

ADVERTISEMENT

Din 3 decembrie vom avea din nou condiții de iarnă luând în considerare masa de aer rece care va aborda zona țării noastre de la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la România TV.

Până la răcire, România se bucură de o Zi Națională cu vreme de primăvară

Cel puțin sub aspect termic, vremea de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, va fi una excelentă. Se așteaptă maxime de 10 – 18 grade în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în sudul Transilvaniei și al Moldovei.

ADVERTISEMENT

Va fi soare în Muntenia, inclusiv în Capitală, și în Dobrogea, în timp ce în restul țării cerul va fi mai mult noros. În zonele înalte de munte, vântul se va intensifica, cu rafale maxime de 90 – 120 km/h.

Dacă locuiți în nord, vest și centru trebuie să știți că vor fi perioade cu ploaie abundentă. Cantitățile de apă vor depăși, local, 40 – 60 l/mp. Apoi, weekend-ul începe cu vreme caldă pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.

ADVERTISEMENT

Treptat, începând cu ziua de duminică, 3 decembrie, temperaturile încep să scadă, iar la începutul săptămânii viitoare vremea se va răci din nou. Astfel, locul ploilor va fi luat de precipitații sub formă solidă.

ADVERTISEMENT