News

Viscolul și ninsorile abundente revin în forță: cod portocaliu emis de ANM. Zonele lovite

Specialiștii ANM au emis, marți dimineață, o nouă alertă cod portocaliu de fenomene severe. Viscolul și ninsorile abundente revin în forță.
28.11.2023 | 10:22
Viscolul si ninsorile abundente revin in forta cod portocaliu emis de ANM Zonele lovite
Cod portocaliu de viscol și ninsori abundente emis de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, 28 noiembrie, o nouă alertă cod portocaliu de fenomene severe de iarnă. Specialiștii spun că viscolul și ninsorile abundente revin în forță în mai multe regiuni.

Cod portocaliu de viscol și ninsori abundente emis de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe

ANM anunță un nou episod de viscol și ninsori însemnate cantitativ. În cursul acestei dimineți, meteorologii au emis două mesaje de avertizare. Acestea conțin alerte cod galben și cod portocaliu de fenomene severe.

ADVERTISEMENT

De această dată, iarna severă lovește în zonele de munte din centrul și nordul țării. Un prim cod galben este valabil de marți, ora 10.00, până miercuri la ora 8.00. În acest interval, la munte, mai ales la altitudini de peste 1500 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă.

Cantitățile de apă vor fi local de 20…35 l/mp. ”Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h și vor fi intervale cu viscol și vizibilitate redusă.

ADVERTISEMENT

Intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de 45…50 km/h vor fi și în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei și în estul Munteniei”, se arată pe site-ul ANM.

Tot de marți, dar în intervalul orar 12.00 – 23.00, va fi în vigoare un cod portocaliu. Acesta se referă la fenomenul de viscol. ”În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Dobrogea, o zonă lovită crunt de viscolul din weekend, se va confrunta cu noi alerte de vreme rea. Pentru această regiune este valabil un cod galben de vânt puternic. De marți, ora 14.00, până miercuri, ora 10.00, în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55…60 km/h și izolat de peste 70 km/h pe litoral.

Alerte cod portocaliu - galben de ninsori și viscol
Cod portocaliu de viscol și ninsori. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

În zona Capitalei, vremea se va ameliora considerabil față de ultimele zile. ANM anunță că se va încălzi ușor față de ziua anterioară, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 2…4 grade.

ADVERTISEMENT

Cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua slab. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări noaptea (rafale în general de 35…45 km/h). Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

ADVERTISEMENT