Sport

România îşi poate lua adio de la organizarea EURO 2028! Anunţul care ne lasă fără speranţă

România, Grecia, Bulgaria și Serbia doreau să organizeze în comun EURO 2028. Șansele au scăzut dramatic, după ce englezii anunță că își depun candidatura alături de celelalte țări din Regat și Irlanda.
07.02.2022 | 13:42
Romania isi poate lua adio de la organizarea EURO 2028 Anuntul care ne lasa fara speranta
Șansele ca Arena Națională să găzduiască Euro 2028 scad simțitor după ce britanicii au decis să depună o candidatură comună
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 2030 și EURO 2028 reprezintă reperele țărilor care doresc să organizeze cele mai importante competiții fotbalistice. După Qatar și America de Nord, Europa și America de Sud ar urma să fie la rând pentru Cupa Mondială de la finele deceniului.

Inițial, Anglia, care a eșuat în tentativele din 2006 și 2018, își propusese să organizeze Mondialele. Însă, potrivit presei britanice, vor renunța la acest proiect. Și se vor concentra pe organizarea EURO 2028.

ADVERTISEMENT

Euro 2028 și nu Mondialul centenar

”Marea Britanie și Irlanda au ajuns la concluzia că EURO 2028 reprezintă o opțiune mai bună decât ediția centenară a Mondialului”,  scrie Daily Mail.

Potrivit jurnaliștilor britanici, decizia a fost luată după ce, anterior, a fost realizat un studiu de fezabilitate pe această temă. Studiu care a fost finanțat de Guvernul de la Londra.

ADVERTISEMENT

”În urma unui studiu amplu de fezabilitate, care a evaluat potențialele oportunități în fotbalul internațional, asociațiile de fotbal din Anglia, Irlanda de Nord , Scoția, Țara Galilor și Republica Irlanda au convenit să se concentreze asupra unei oferte de a găzdui EURO 2028, al treilea eveniment sportiv ca mărime din lume”, precizează un comunicat al forurilor fotbalistice din Insulă.

”Studiul de fezabilitate a inclus o analiză a impactului economic. Ca și a peisajului politic al fotbalului și a costurilor probabile ale găzduirii unor turnee internaționale majore.

ADVERTISEMENT

Iar cele cinci asociații au decis să se concentreze exclusiv pe o ofertă oficială de a găzdui EURO 2028. Și au convenit să nu mai candideze pentru Cupa Mondială din 2030”, conchide comunicatul.

Rentabilitatea similară a fost principalul criteriu

Daily Mail scrie că proiectul de candidatură pentru Cupa Mondială a fost criticat de Julian Knight, deputatul conservator care prezidează comisia Digital, Cultură, Media și Sport. Acesta l-a numit drept ”un proiect scump, guvernat de vanitate”.

ADVERTISEMENT

În plus, studiul de fezabilitate a relevat și faptul că, economic vorbind, organizatorii nu pierd nimic. ”Găzduirea EURO 2028, și în general a competiției continentale, oferă o rentabilitate similară a investiției.

Turneul european presupune costuri mai mici, dar și posibilitatea de a intra mai rapid în posesia beneficiilor financiare”.

Iar britanicii concluzionează: ”Ar fi o onoare și un privilegiu să găzduim Euro 2028. Credem că Regatul Unit și Republica Irlanda pot oferi UEFA și fotbalului european un eveniment special în 2028.

O colaborare strânsă și o competiție unitară, în cinci țări, care va oferi o experiență deosebită pentru echipe și fani. Continuăm să colaborăm cu partenerii noștri guvernamentali din Regatul Unit și Irlanda în ceea ce privește următorii pași”.

România, într-o candidatură comună zonală, respectiv Turcia, sunt contracandidate

Reamintim, UEFA a anunțat anul trecut că părțile interesate să găzduiască EURO 2028 trebuie să confirme acest interes până pe 23 martie. În timp ce anunțul oficial al candidaturilor se va face pe 5 aprilie.

Dosarele preliminare se vor depune până pe 12 octombrie. Cele finale sunt așteptate de forul continental până pe 12 aprilie 2023. Pentru ca în septembrie 2023 să fie anunțate gazdele EURO 2028.

La competiție ar urma să participe 32 de echipe, față de 24 în prezent. Astfel că, după un EURO 2020 cu mai multe gazde, candidaturile comune sunt considerate mai atractive de către UEFA.

Așa se face că în februarie 2019, România, Grecia, Bulgaria și Serbia au semnat un protocol pentru organizarea în comun a EURO 2028 și a Mondialelor din 2030. Între timp pe listă a apărut și Turcia. Care a ratat șansa de a găzdui competiția în cinci ocazii (2008, 2012, 2016, 2020 și 2024).

ADVERTISEMENT