Sport

UEFA a demarat procesul de selecţie pentru gazda Euro 2028! România îşi depune candidatura

UEFA a demarat procedura de selecţie pentru gazda Euro 2028. România poate găzdui pentru a doua oară turneul final, după ce ţara noastră şi-a manifestat intenţia de a candida.
12.10.2021 | 21:58
UEFA a demarat procesul de selectie pentru gazda Euro 2028 Romania isi depune candidatura
UEFA a demarat procesul de selecţie pentru gazda Euro 2028! România îşi depune candidatura
ADVERTISEMENT

România a găzduit patru meciuri la Euro 2020, însă peste doar opt ani am putea asista la un nou turneu final ţinut în ţara noastră. Asta pentru că UEFA a demarat procesul de selecţie pentru Euro 2028, anunţând condiţiile de selecţie.

Ţările interesate au termen până în martie 2022 să îşi completeze şi să depună dosarul. Gazda turneului final va fi anunţată în luna septembrie din anul 2023.

ADVERTISEMENT

UEFA a demarat procesul de selecţie pentru gazda Euro 2028! România îşi depune candidatura

România şi-a manifestat intenţia de a candida pentru găzduirea Euro 2028 în urmă cu doi ani. Ministrul Tineretului şi Sportului, Cristian Bogdan Matei, în funcţie la vremea respectivă, a participat la o şedinţă alături de omologii săi din Grecia, Bulgaria şi Serbia.

Cele patru naţiuni au anunţat că vor să îşi depună candidatura comună pentru Euro 2028 şi Campionatul Mondial din 2030, astfel încât una dintre cele două competiţii uriaşe să fie găzduite în sud-estul Europei.

ADVERTISEMENT

Burleanu: “Atenția noastră trebuie să se îndrepte mult mai mult către CE 2028”

La întâlnirea din Grecia a participat la vremea respectivă şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu. Oficialul a declarat la întoarcerea în ţară că este optimist cu privire la acest parteneriat pentru organizarea Euro:

„Noi, ca Federație, trebuie să ne apucăm serios de treabă. Acest memorandum este pentru CE 2028 și CM 2030. Noi considerăm că acest Campionat Mondial 2030 nu este foarte realist și atenția noastră trebuie să se îndrepte mult mai mult către CE 2028″, a spus Burleanu.

ADVERTISEMENT

Ideea ca România, Bulgaria, Serbia şi Grecia să organizeze Euro 2028 şi Campionatul Mondial din 2030 a fost lansată în noiembrie de fostul prim ministru al Greciei, Alexis Tsipras şi fostul premier al Bulgariei, Boyko Borisov.

Concurenţă serioasă! Turcia e favorită să fie gazda turneului

Însă, cvartetul din sud-estul Europei va avea concurenţă serioasă pentru Euro 2028. Turcia a anunţat că îşi va depune candidatura. Este pentru a şasea oară la rând când “otomanii” candidează penru Euro, toate cele cinci anterioare fiind sortite eşecului.

ADVERTISEMENT

În plus, alte naţiuni au anunţat că se gândesc să îşi depună candidatura. Italia, Anglia, Portugalia şi Spania, Rusia, respectiv şase ţări nordice (Danemarca, Feroe, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia) vor să fie gazde la Euro 2028.

Calcule complicate pentru gazda Mondialului din 2030

Pentru Campionatul Mondial din 2030, lucrurile se complică şi mai mult. Pe lângă cvartetul din care face parte şi România, şi-au manifestat intenţia de a candida: Maroc, Spania-Portugalia, Anglia, Australia, Arabia Saudită şi Israel.

Însă, până să aflăm gazda Mondialului din 2030, va mai trece timp. FIFA va anunţa ţările gazdă în 2024. În 2022, Mondialul va fi găzduit de Qatar, iar în 2026 va fi o ediţie găzduită de SUA şi Canada.

  • 4 meciuri a găzduit România la Euro 2020
  • 55.634 de locuri are Arena Naţională, cel mai mare stadion al ţării

 

ADVERTISEMENT