News

România primește bani de la CE: 56 de milioane de euro alocate. Cum va fi folosit ajutorul

România primește ajutor în bani de la CE: 56 de milioane de euro. Fondurile urmează a fi folosite pentru sprijinirea grupurilor defavorizate.
04.10.2021 | 17:37
Romania primeste bani de la CE 56 de milioane de euro alocate Cum va fi folosit ajutorul
ADVERTISEMENT

România primește vești excelente de la Bruxelles. Comisia Europeană (CE) a decis să aprobe alocarea de resurse suplimentare în valoare de 2 miliarde de euro pentru redresare către mai multe state, inclusiv România.

Prin urmare, țara noastră urmează să primească 56 milioane de euro pentru. Banii vor fi utilizați ca un sprijin material pentru grupurile defavorizate. Italia, Spania și Luxemburg sunt celelalte state care beneficiază de sume de bani de la CE.

ADVERTISEMENT

România primește ajutor de la CE: 56 de milioane de euro alocate. Banii, folosiți pentru grupurile defavorizate

”Comisia a acordat în total 2 miliarde euro Italiei, Spaniei, Luxemburgului şi României ca urmare a modificării unor programe operaţionale (PO): două din Fondul european de dezvoltare regională, unul din Fondul social european (FSE) şi unul din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, din cadrul Asistenţei de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei (REACT-EU)”, a anunţat Comisia Europeană, conform Digi24.

Concret, cele 56 de milioane de euro alocate României vor fi investite pentru a se oferi un sprijin material grupurilor defavorizate.

ADVERTISEMENT

Din această sumă se vor acorda, printre altele, mese calde, asistență pentru copiii defavorizați, sub formă de rechizite școlare. De asemenea, mamele defavorizate vor primi pachete esențiale pentru nou-născuți.

Cum vor fi folosiți banii în celelalte state ajutate de Comisia Europeană

În ceea ce privește cazul Italiei, programul operaţional naţional ”Guvernanţă şi Capacitate Instituţională” va primi 1,2 miliarde de euro, iar din această sumă 761 milioane de euro vor merge spre achiziţionarea a 68 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Apoi, Spania, prin programul ”Comunidad Valenciana”, urmează să încaseze resurse suplimentare în valoare de 690 milioane de euro.

Acești bani vor fi folosiți pentru a furniza capital de lucru celor mai afectate IMM-uri şi a consolida investiţiile în infrastructura de bază pentru cetăţeni, inclusiv în sectoarele sănătate şi educaţie.

ADVERTISEMENT

În fine, Luxemburg, care va primi și el o sumă mai mare decât România, 69 milioane de euro, va folosi banii pentru a sprijini testarea pe scară largă pentru coronavirus şi achiziţionarea de vaccinuri precum şi investiţii în sustenabilitate precum electrificarea reţelei naţionale de autobuze.

REACT-EU, programul prin care România și statele de mai sus primesc cele 2 miliarde de euro, reprezintă o iniţiativă care continuă şi extinde măsurile de reacţie la criză şi de redresare în urma crizei provocate de Covid-19.

Acest program adaugă o finanţare suplimentară de 50,6 miliarde de euro (în preţuri curente) programelor din cadrul politicii de coeziune în cursul anilor 2021 şi 2022.

ADVERTISEMENT