România, țară aflată în prima linie atunci când vorbim de primirea unor refugiați din Ucraina, va primi fonduri europene de 400 de milioane de euro. Banii sunt destinați cheltuielilor cu cetățenii din statul invadat de Rusia.
De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, peste 6,2 milioane de refugiați din această țară s-au raportat la nivel global. Mulți dintre aceștia au trecut prin România în drumul lor către alte state. Au și rămas aproape 140.000.
În cele peste 500 de zile de război, peste 3,4 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița românească. Dintre aceștia, peste 138 de mii au rămas la noi în țară. O bună parte dintre ei muncesc.
În toată această perioadă, țara noastră a cheltuit sume uriașe de bani cu cetățenii fugiți din calea războiului declanșat de Putin. Dat fiind acest aspect, România va primi în următoarea perioadă sute de milioane de euro de la UE.
Joi, 20 iulie, Guvernul a dezbătut un proiect de ordonanţă în baza căreie țara noastră va primi fonduri europene de 400 de milioane de euro în contul cheltuielilor cu refugiaţii ucraineni. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Punerea în aplicare a acestui act va permite recuperarea unei sume consistente din cheltuielile făcute pentru susţinerea tranzitării şi găzduirii, întrajutorării refugiaţilor ucrainieni care au ales România ca ţară de destinaţie sau tranzit după declanşarea războiului.
”Pe agenda Guvernului am avut un proiect de ordonanță care va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistentă, 400 de milioane euro, bani care au fost cheltuiți pentru susținerea tranzitării și găzduirii, întrajutorării prin toate formele a refugiaților ucraineni care au ales România ca țară de destinație sau tranzit după declanșarea conflictului.
Este vorba, așadar, de suma de 400 de milioane de euro, care vor fi plătiți României pentru a compensa ajutorul dat vecinilor ucraineni greu încercați. Acest mecanism va fi gestionat în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare alte ministere, pentru a echilibra balanța în acest capitol”, a spus Constantin.
Conform Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), de la debutul războiului, 6.264.000 de refugiați din Ucraina s-au raportat la nivel mondial. Dintre aceștia, 5.910.00 au ajuns în țări din Europa.
Prin România au trecut circa 3.450.000 de refugiați. Dintre aceștia, 95.430 au decis să rămână, de arată pe site-ul ONU.