News

România primeşte bani de la UE, pentru refugiați. 400 de milioane decontați de Bruxelles, în contul cheltuielilor cu ucrainenii

România urmează să primească fonduri europene de 400 de milioane de euro pentru cheltuielile cu cetățenii refugiați din Ucraina.
20.07.2023 | 16:15
Romania primeste bani de la UE pentru refugiati 400 de milioane decontati de Bruxelles in contul cheltuielilor cu ucrainenii
România primește 400 de milioane de euro de la UE pentru cheltuieli cu milioanele de refugiați din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România, țară aflată în prima linie atunci când vorbim de primirea unor refugiați din Ucraina, va primi fonduri europene de 400 de milioane de euro. Banii sunt destinați cheltuielilor cu cetățenii din statul invadat de Rusia.

România primește 400 de milioane de euro de la UE pentru cheltuieli cu milioanele de refugiați din Ucraina

De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, peste 6,2 milioane de refugiați din această țară s-au raportat la nivel global. Mulți dintre aceștia au trecut prin România în drumul lor către alte state. Au și rămas aproape 140.000.

ADVERTISEMENT

În cele peste 500 de zile de război, peste 3,4 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița românească. Dintre aceștia, peste 138 de mii au rămas la noi în țară. O bună parte dintre ei muncesc.

În toată această perioadă, țara noastră a cheltuit sume uriașe de bani cu cetățenii fugiți din calea războiului declanșat de Putin. Dat fiind acest aspect, România va primi în următoarea perioadă sute de milioane de euro de la UE.

ADVERTISEMENT

Joi, 20 iulie, Guvernul a dezbătut un proiect de ordonanţă în baza căreie țara noastră va primi fonduri europene de 400 de milioane de euro în contul cheltuielilor cu refugiaţii ucraineni. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Punerea în aplicare a acestui act va permite recuperarea unei sume consistente din cheltuielile făcute pentru susţinerea tranzitării şi găzduirii, întrajutorării refugiaţilor ucrainieni care au ales România ca ţară de destinaţie sau tranzit după declanşarea războiului.

ADVERTISEMENT

”Pe agenda Guvernului am avut un proiect de ordonanță care va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistentă, 400 de milioane euro, bani care au fost cheltuiți pentru susținerea tranzitării și găzduirii, întrajutorării prin toate formele a refugiaților ucraineni care au ales România ca țară de destinație sau tranzit după declanșarea conflictului.

Este vorba, așadar, de suma de 400 de milioane de euro, care vor fi plătiți României pentru a compensa ajutorul dat vecinilor ucraineni greu încercați. Acest mecanism va fi gestionat în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare alte ministere, pentru a echilibra balanța în acest capitol”, a spus Constantin.

ADVERTISEMENT

Date ONU în legătură cu refugiații din Ucraina

Conform Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), de la debutul războiului, 6.264.000 de refugiați din Ucraina s-au raportat la nivel mondial. Dintre aceștia, 5.910.00 au ajuns în țări din Europa.

Prin România au trecut circa 3.450.000 de refugiați. Dintre aceștia, 95.430 au decis să rămână, de arată pe site-ul ONU.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!