România a cerut oficial, vineri, modificarea PNRR. Sunt eliminate 4 investiții și modificate zeci de măsuri. În plus, Guvernul a depus și planul RePowerEU, în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro.
Un comunicat de presă al Comisiei Europene arată că România a depus oficial cererea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Prin acest demers, Guvernul țării noastre va renunța 4 investiții din planul inițial și va modifica aproximativ 70 de măsuri.
De asemenea, în solicitarea de modificare a PNRR, România a anunțat că dorește să adauge și un un capitol RePowerEU. Vorbim de un plan prin care Guvernul vrea să acorde bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie, dar și alte proiecte energetice, precum irigații, cu panouri solare flotante şi investiții în echipamente de pompare.
În etapa următoare, Executivul de la Bruxelles va face o evaluare pentru a vedea dacă planul modificat îndeplinește toate criteriile de evaluare prevăzute în regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență.
În situația în care evaluarea Comisiei va fi pozitivă, ea va prezenta o propunere de modificare a deciziei de execuţie a Consiliului pentru a ţine cont de modificările aduse planului românesc. În final, statele membre vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.
Cererea României de modificare a planului său se fundamentează pe necesitatea de a ţine seama de inflaţia ridicată înregistrată în 2022, de perturbările lanţului de aprovizionare şi de revizuirea în sens descrescător a alocării sale maxime de granturi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro, mai anunță CE, citată de Agerpres.
”Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor prin MRR şi reflectă rezultatul economic comparativ mai bun înregistrat de România în 2020 şi în 2021 faţă de previziunile iniţiale”, se mai precizează în comunicat.
Țara noastră a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane euro, către PNRR. ”Împreună cu granturile acordate României prin MRR şi REPowerEU (12,1 miliarde euro, respectiv 1,4 miliarde euro) şi cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului iniţial (14,9 miliarde euro), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde euro”, anunță Comisia.
Reprezentanța Comisiei Europene în România precizează că, la capitolul RePowerEU propus de România, se face referire la două reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată existentă în plan.