News

România, printre primele 20 de țări din lume în ce privește complexitatea economiei. Studiu realizat la Universitatea Harvard

România ocupă locul 19 într-un clasament mondial al complexității economiilor, criteriu care indică potențialul de creștere.
04.01.2023 | 15:50
Romania printre primele 20 de tari din lume in ce priveste complexitatea economiei Studiu realizat la Universitatea Harvard
Economia României este printre cele mai diversificate ale lumii/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Universitatea Harvard a dat publicității Atlasul Complexității Economice, în funcție de datele celor de la Harvard Growth Lab, aferente anului 2020, informează News.ro. Din această perspectivă, România ocupă locul 19 în lume, alături de state care au economii foarte dezvoltate.

Indicatorul ECI ia în calcul acumularea de cunoștințe de producție și utilizarea lor în industrii din ce în ce mai numeroase și mai complexe, acest indicator oferind o imagine privind capacitatea de dezvoltarea ulterioară a unei economii.

ADVERTISEMENT

Creșterea indicelui ECI pentru fiecare țară depinde de creșterea numărului și complexității produselor pe care le exportă.

Cele mai sofisticate economii din lume, potrivit Universității Harvard, sunt, în ordine descrescătoare, Japonia, Elveția, Germania, Coreea de Sud și Singapore. În primele 10 poziții, se mai regăsesc Cehia, Austria, Suedia, Ungaria și Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

România, peste Belgia sau Danemarca

România ocupă locul 19, fiind depășită de Italia (16), China (17) și Franța (18), dar înaintea unor țări precum Mexic, Israel, Belgia sau Danemarca.

Datele se referă la anul 2020 Atlasul Complexității Economice fiind revizuit odată la cinci ani. În 1995, România ocupa locul 31, pentru ca în 2000 să cadă pe poziția 36, iar în 2005 pe locul 38. În 2010, țara noastră a început din nou să crească ajungând pe locul 28.

ADVERTISEMENT

În ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, România este încadrată în categoria țărilor cu venituri medii superioare, pe locul 44 din 133. În ultimii cinci ani, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii, și a ajuns la 12.915 dolari.

Cercetătorii de la Harvard susțin că România are oportunități mari de diversificare a producției, pe baza competențelor de care dispune.

ADVERTISEMENT

România este mai complexă decât se aştepta pentru nivelul său de venituri. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va creşte lent. Proiecţiile de creştere pentru 2030 ale Growth Lab prevăd o creştere în România de 2,9% pe an în următorul deceniu, situându-se în prima jumătate a ţărilor la nivel mondial”, se arată în studiul Harvard.

ADVERTISEMENT