News

România, sancționată de UE! Facturi „umflate” și cu 60%, pentru pagubele provocate de pesta porcină

14.05.2021 | 10:22
ADVERTISEMENT

România este în atenția UE, după ce au fost descoperite mai multe nereguli în sumele decontate pentru pagubele provocate de pesta porcină, în anul 2018.

Potrivit Raportului de control al Comisiei Europene, România a cerut decontarea nejustificată a unei sume uriașe, pentru pagubele provocate în anul 2018 de pesta porcină africană.

ADVERTISEMENT

Din documentele obținute de Digi.24, rezultă că pierderile au fost supraevaluate chiar și cu 60%. Pentru un singur an s-a cerut decontarea a nu mai puțin de 8.5 milioane de euro.

Inspectorii Comisiei Europene au descoperit nereguli grave în facturi. Existau mai multe exemplare care ar fi avut peste 450 de kilograme, pentru care sumele pentru reproducție și îngrășare au fost “umflate” cu până la de 60%.

ADVERTISEMENT

Deocamdată oficialii europeni nu au făcut nicio declarație publică în acest caz.

Probleme grave în Brăila

Cele mai grave nereguli au fost descoperite în Brăila, chiar dacă responsabilii dau din umeri și susțin că nu știu nimic despre raportul inspectorilor Comisiei Europene.

“În momentul actual, nu a ajuns niciun raport final șș nu pot să vă spun dacă au fost depășiri sau sume mai mari decât normal, sau dacă sunt probleme”, a declarat potrivit Digi24.ro, Marian Arsene, director executiv DSVSA Brăila.

ADVERTISEMENT

Potrivit baremului UE, suma acordată pentru un animal este de 250-300 de euro. Acesta a fost depășit, ajungând în unele cazuri chiar și la 463 de euro pe bucată. 350.000 de porci au fost sacrificați în urmă cu trei ani, iar supraevaluarea se ridică la 8,5 milioane de euro.

“Supraevaluarea puternică a valorilor acordate anumitor categorii de animale din regiunea Brăila are un impact major asupra sumei prezentate în cererea de rambursare, reprezentând 70% din suma totală prezentată pentru compensare.”, se scrie în raportul UE.

ADVERTISEMENT

Cine va plăti cele 8,5 milioane de euro

România a primit de la Comisia Europeană, pentru 2018, în jur de 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru pagubele provocate de pesta porcină africană.

Acum, după ce raportul comisiei va deveni oficial, cele 8,5 milioane de euro nu vor mai veni, iar statul român va trebui să scoată acești bani pentru a-i despăgubi pe fermieri.

Toate facturile supraevaluate au fost aprobate de Comisia de evaluare a despăgubirilor, din care au făcut parte patru persoane. Un reprezentant al Ministerului Agriculturii, reprezentantul Direcției Sanitar veterinare din județ, reprezentantul unității locale de sprijin (primarul sau altă persoană desemnată de acesta) și un reprezentant al Unității locale de decizie, din cadrul Centrului local de combatere a bolilor, desemnat de prefect.

ADVERTISEMENT