News

România și Bulgaria, tot mai aproape de spațiul Schengen. Când vor fi eliminate controalele la graniță

România și Bulgaria ar putea să ajungă în Schengen mai devreme decât ar fi sperat, însă într-o primă fază vor fi deschise doar granițele aeriene.
22.06.2023 | 13:16
Romania si Bulgaria tot mai aproape de spatiul Schengen Cand vor fi eliminate controalele la granita
România și Bulgaria, tot mai aproape de spațiul Schengen. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Acest lucru se va întâmpla din octombrie, iar controalele la frontierele terestre vor fi eliminate până la 1 ianuarie 2024. Așadar, mai puțin de jumătate de an până la înfăptuirea acestei minuni, conform surselor din Parlamentul European. De altfel, surse bulgare indică faptul că Bulgaria are toate șansele să ajungă în Schengen dacă va ”exercitate presiuni diplomatice”.

România și Bulgaria, tot mai aproape de spațiul Schengen

Potrivit Euractiv, guvernul olandez ar da semne că apreciază eforturile bulgarilor în ceea ce privește reformele judiciare prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef. Astfel, Ivan Gheșev a fost demis și e considerat ”prima victimă” a procesului de ”curățare” din sistem.

ADVERTISEMENT

Referitor la Bulgaria, alegerea unui nou guvern la Sofia ar conta foarte mult, după o criză politică prelungită mai mult decât se așteptau experții. Practic, noul Guvern a anunțat că își va schimba poltiica față de Ucraina și Rusia și a decis ca Sofia să fie reprezentată la viitorul summit NATO de premierul Nikolai Denkov.

Cât despre România, premierul Ciolacu încearcă să convingă Austria să-și schimbe poziția referitor la București. Dacă în cazul Bulgariei cerințele de a ajunge în Schengen sunt relativ simple, practic o luptă mai serioasă împotriva corupției, România are mult mai mari probleme după eșecul de anul trecut.

ADVERTISEMENT

”Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni de ambele țări privind respectarea politicii de azil și returnarea imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale, progrese care ar trebui să convingă Austria că Sofia și Bucureștiul fac suficient pentru înregistrarea migranților ilegali”, menționează sursa citată.

România a susținut mereu că nu are o problemă reală cu migrația, invocând niște cifre, însă paradoxul e tocmai acesta, că migranții care străbat ilegal țara și nu sunt prinși nu au cum să apară în statistici. Drept dovadă recentul camion oprit la vama Nădlac II, unde 55 de migranți au fost aproape să se sufoce în remorcă.

ADVERTISEMENT

De fapt, cel care a cerut ajutorul polițiștilor a fost chiar șoferul camionului, speriat de sunetele din această remorcă. ”În data de 13.06.2023, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au fost sesizaţi prin intermediul unui apel la 112, de către un şofer aflat în coloana de autoamarfare, pe sensul de ieşire din ţară, că din compartimentul marfă al autocamionului pe care îl conduce se aud zgomote.

Imediat, o echipă din cadrul PTF Nădlac II s-a deplasat la faţa locului, în acelaşi timp fiind anunţate echipaje ISU Arad, în eventualitatea necesităţii acordării de asistenţă medicală”, transmitea Poliția de Frontieră. Oamenii din remorcă s-ar fi panicat când au rămas fără aer, deși în cele din urmă nimeni nu a fost rănit.

ADVERTISEMENT

”Persoanele au fost coborâte din autovehicul, nefiind constatate probleme care să necesite acordarea de îngrijiri medicale în unităţi specializate, iar în momentul de faţă starea de sănătate a tuturor celor în cauză este bună. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru verificări, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a completat Poliţia de Frontieră.

ADVERTISEMENT