Sport

România și Muntenegru, adversare și la precedentul turneu preolimpic. Egalul din meciul direct ne-a dus împreună la Rio

21.03.2021 | 15:51
Romania si Muntenegru adversare si la precedentul turneu preolimpic Egalul din meciul direct nea dus impreuna la Rio
ADVERTISEMENT

Naționalele de handbal feminin ale României și Muntenegrului au fost adversare și la precedentul turneu de calificare la Olimpiadă, iar un rezultat de egalitate înregistrat în meciul direct ne-a dus braț la braț la JO de la Rio de Janeiro 2016.

Acum, tricolorele au nevoie de victorie la cel puţin 5 goluri diferenţă pentru calificarea la Tokyo. Există şi un scenariu prin care România şi Muntenegru să meargă la braţ la Jocurile Olimpice, la fel cum s-a întâmplat în 2016. Condiţia este ca selecţionata lui Adi Vasile să câştige la o diferenţă de exact 5 goluri, iar adversarele să înscrie cel puţin 25 de goluri.

ADVERTISEMENT

Respectivul turneu preolimpic s-a disputat în urmă cu fix 5 ani, în martie 2016. În afara Muntenegrului, selecționata României le-a mai avut ca adversare pe Danemarca și Uruguay. Deși în stabilirea țării gazdă a competiției trebuia să se țină cont de clasarea la Campionatul Mondial din 2015, forurile internaționale au ignorat medalia de bronz cucerită de „tricolore” și au acordat Danemarcei dreptul de organizare a turneului preolimpic, Aarhus fiind orașul unde urmau să se dispute partidele.

România și Muntenegru s-au întâlnit și la turneul de calificare pentru Olimpiada de la Rio. „Tricolorele” au debutat cu o super-victorie împotriva Danemarcei

Chiar dacă evolua în deplasare, naționala de handbal feminin a României era creditată de specialiști cu cele mai mari șanse de a ocupa unul dintre cele două locuri care aduceau calificarea la Olimpiada din 2016. Totuși, Danemarca (țara gazdă) și Muntenegru erau și ele două echipe foarte puternice, ce nu trebuiau scoase din calcul, în timp ce modesta Uruguay era prezentă la Aarhus doar pentru a se completa grupa de 4.

ADVERTISEMENT

Antrenată de Tomas Ryde, echipa României avea să debuteze la turneul preolimpic pe 18 martie 2016 chiar împotriva țării gazdă, pe care o învinsese dramatic cu doar trei luni în urmă (31-30 după prelungiri) în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. De data aceasta însă, din fericire pentru noi, lucurile au stat cu totul altfel. „Tricolorele” obțineau o victorie fără drept de apel, 32-25, și luau o opțiune serioasă pentru calificare.

Cu doar 3 goluri marcate, Cristina Neagu nu a ieșit foarte mult în evidență în acest meci, însă a fost completată cu succes de Eliza Buceschi (10 goluri), Oana Manea sau Valentina Ardean-Elisei. A fost o victorie imensă pentru România, iar calificarea era asigurată în proporție de peste 75%.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, în celălalt meci din prima etapă, Muntenegru a trecut lejer de Uruguay cu 34-19. Era clar că soarta celui de-al doilea loc calificant urma să se decidă în etapa a doua, în meciul Danemarca – Muntenegru, programat pe 19 martie. Etapă în care România s-a distrat cu Uruguay (36-19), deși a aliniat o echipă formată mai mult din jucătoare de rezervă. Principala marcatoare a echipei noastre a fost Florica Chintoan, care a înscris de 9 ori.

Urma șocul Danemarca – Muntenegru, iar o victorie a oaspetelor ar fi asigurat României calificarea la Olimpiadă încă dinainte de disputarea ultimei partide din turneului preolimpic. Cu o Bulatovic în mare formă, autoare a 9 goluri, muntenegrencele au reușit o partidă de excepție, la finalul căreia s-au impus cu 26-22. Soarta celor două locuri ce duceau la Rio era pecetluită încă dinaintea ultimei etape.

ADVERTISEMENT

Într-un meci fără miză, România și Muntenegru au remizat în ultima etapă a turneului preolimpic din 2016

În aceste condiții, cu Danemarca ieșită din calculele calificării încă dinaintea disputării ultimei etape, partida dintre România și Muntenegru devenea una doar de palmares, fără nicio miză. Singurul semn de întrebare era acela al echipei care urma să termine turneul pe primul loc, „tricolorele” fiind în avantaj datorită golaverajului superior.

Astfel că, pe 20 martie, într-un joc în care au aliniat mai multe jucătoare din linia a doua, România și Muntenegru terminau la egalitate, 23-23, deși formația noastră avusese la pauză un avans de 4 goluri. Din nou cea mai bună marcatoare a României a fost Florica Chintoan, care a reușit 6 goluri. În celălalt meci al ultimei etape, tot unul de palmares, Danemarca învingea Uruguay cu 38-17 și termina pe locul 3.

Rezultatele înregistrate la turneul preolimpic de la Aarhus, martie 2016

  • Etapa 1: România – Danemarca 32-25, Uruguay – Muntenegru 19-34
  • Etapa 2: România – Uruguay 36-19, Danemarca – Muntenegru 22-26;
  • Etapa 3: Muntenegru – România 23-23, Danemarca – Uruguay 38-17;

Olimpiada de la Rio, o cruntă dezamăgire pentru naționala de handbal feminin a României

Deși evoluțiile de la ultimele competiții oficiale ne dădeau mari speranțe pentru obținerea unui rezultat bun la Jocurile Olimpice, naționala de handbal feminin a fost o dezamăgire la Rio. Echipa antrenată tot de Tomas Ryde a evoluat catastrofal și a terminat abia pe locul 5 în Grupa A, ratând prezența în fazele superioare.

Au terminat în fața noastră Brazilia, Norvegia, Spania și Angola, în timp ce Muntenegru, echipa alături de care ne-am calificat din turneul preolimpic de la Aarhus a terminat ultima în grupă, cu 0 puncte.

  • 19-23 este scorul rușinos cu care România a pierdut primul meci de la Olimpiada de la Rio, în fața modestei naționale a Angolei
ADVERTISEMENT