News

România, un nou record negativ. Datoria publică a depășit 50% din PIB, pentru a doua lună consecutiv

Datoria publică a României a depășit pragul de 50% din Produsul Intern Brut, pentru a doua lună la rând. Este un record negativ pentru economie, Guvernul fiind nevoit să intervină cu un plan de redresare economică.
09.04.2022 | 14:22
Romania un nou record negativ Datoria publica a depasit 50 din PIB pentru a doua luna consecutiv
Datoria României a ajuns la maxime istorice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În februarie, datoria administrației publice se situa la 596,9 miliarde de lei, în creștere față de luna precedentă, când aceasta era de 591,44 miliarde lei, a anunțat Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă că datoria administrației publice a fost de 50,6% în februarie, în creștere cu 0,4% față de luna precedentă.

Cea mai mare parte din datoria României, sub formă de titluri de stat

Din suma amintită, 579,158 miliarde lei reprezintă datoria pe termen mediu și lung, în timp ce 17,741 miliarde de lei este datoria pe termen scurt.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe din datorii ale României sunt sub formă de titluri de stat, adică 497,566 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile au ajuns la 80,1 miliarde lei.

Administrația publică centrală avea, la sfârșitul lunii februarie, datorii de peste 580 de miliarde lei, din care cea mai mare parte (562,372 miliarde lei) sunt pe termen mediu și lung. De asemenea, datoria în euro era de 280,21 miliarde lei, iar cea în lei ajunsese la 256,231 miliarde lei, arată Agerpres.

ADVERTISEMENT

Datoriile externe ale României reprezintă 26,1% din PIB

De cealaltă parte, datoria administrației publice locale se situa la valoarea de 16,816 miliarde lei, din care 16,78 miliarde lei erau împrumuturi pe termen lung și mediu.

România avea, în februarie, datorii externe totale de 307,748 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 26,1% din PIB. Cea mai mare parte a datoriei externe aparține administrației publice centrale (guvern), respectiv 302,836 miliarde lei, în timp ce 4,512 miliarde lei au fost împrumutați de administrația publică locală.

ADVERTISEMENT

În funcție de moneda în care au fost făcute împrumuturile: 256,987 miliarde de lei vor trebui restituiți în euro, în timp ce 45 de miliarde de lei au fost împrumutați în dolari americani.

Guvernul României, obligat să adopte un plan de redresare economică

Situația nu arată deloc bine în condițiile în care statul român a primit și un împrumut major prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar acest lucru a afectat indicatorul datoriei României în funcție de Produsul Inten Brut (PIB).

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Guvernul României trebuie să răspundă cu un plan de redresare economică. Măsura este obligatorie prin lege, iar executivul va trebui să găsească soluții pentru reducerea poverii bugetare și înghețarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public.

ADVERTISEMENT
Tags: