News

România va avea în curând o nouă bancnotă. Prima personalitate feminină care va apărea pe hârtia de 20 de lei

România ar putea avea în curând o nouă bancnotă, prima care va avea pe ea chipul unei femei.
25.09.2021 | 14:27
Romania va avea in curand o noua bancnota Prima personalitate feminina care va aparea pe hartia de 20 de lei
România va avea în curând o nouă bancnotă. Prima personalitate feminină care va apărea pe hârtia de 20 de lei Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de europarlamentarul Corina Crețu care a și postat o fotografie cu ceea ce pare a fi o bancnotă de 200 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu.

Potrivit comunicărilor BNR, imaginea Ecaterinei Teodoroiu ar urma să apară pe o bancnotă de 20 de lei.

ADVERTISEMENT

România va avea în curând o nouă bancnotă

Banca Națională a României (BNR)intenționa să lanseze această bancnotă în cursul anului 2020, însă noul bilet de bancă nu a devenit realitate nici după aproape un an şi jumătate.

Potrivit Corinei Crețu, lansarea primei bancnote care înfățișează o femeie ar urma să aibă loc în această toamnă.

ADVERTISEMENT

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Corina Crețu a transmis și felicitări celei care a inițiat și susținut proiectul Femei pe bancnote.

ADVERTISEMENT

„Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania ‘Femei pe bancnote’ – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

ADVERTISEMENT

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a conchis Corina Creţu.

Apariția noii bancnote a fost anunțată de BNR încă din iulie 1919.

“Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, preciza atunci Banca Națională într-un comunicat de presă.

La momentul respectiv BNR mai anunța că va furniza ulterior informații despre cum va arată noua bancnotă, ce elemente de siguranță și de identificare va avea, precum și data exactă a lansării în circulație.

“Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume.

De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se mai arăta în comunicatul BNR.

Banca Națională a lansat în 2018 o bancnotă aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 cu portretul Reginei Maria.

ADVERTISEMENT
Tags: