România va fi țara europeană care va avea primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. Vineri, un prim simulator de reactoare modulare din Europa a fost inaugurat la Universitatea Politehnică din București.
Încă din mai 2022, Nuclearelectrica, împreună cu NuScale şi E-Infra, au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România. Acesta se va ridica pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, județul Dâmbovița, până în 2030.
Vineri, 12 mai, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a fost inaugurat primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.
Prin acest demers, țara noastră devine un hub de educaţie şi formare a specialiştilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în Europa, a declarat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.
Această tehnologia revoluționară vine din Statele Unite, în baza unui parteneriat între guvernul român și cel american. Specialiștii dau asigurări că este prietenoasă cu mediul. Treptat, ea va înlocui vechile termocentrale pe cărbune, și va crea și mii de locuri de muncă.
Prezent la evenimentul din Capitală, premierul Nicolae Ciucă a spus că România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale la Bucureşti.
”Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile.Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională.
Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni”, a declarat Nicolae Ciucă, conform Agerpres.
Ambasadoarea SUA în România a dat asigurări că proiectul va fi inaugurat în 2029 și va fi primul Reactor Modular de Mici Dimensiuni din Europa. ”Va fi o bornă de inovație pentru energia curată”, spune Kavalec.
Dezvoltarea acestor noi soluții din domeniul energetic va ajuta țara noastră să devină lider în ceea ce privește implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi în Europa.
”Veți obține energie sigură de la reactorul modular de mici dimensiuni. România va fi independentă din punct de vedere energetic. Acest centru va juca un rol esențial în instruirea forței de muncă de la reactorul modular din Doicești”, spune Ann Ganzer, secretar adjunct în biroul de neproliferare şi securitate internaţională, Departamentul de Stat.