News

România vrea să construiască două noi reactoare nucleare. Virgil Popescu, vizită în SUA pentru proceduri de finanțare

Autoritățile din România au în plan construcția a două noi reactoare nucleare. Pentru demararea și definitivarea acestui proces, Virgil Popescu va efectua o vizită în SUA.
18.07.2022 | 21:26
Romania vrea sa construiasca doua noi reactoare nucleare Virgil Popescu vizita in SUA pentru proceduri de finantare
Virgil Popescu, ministrul energiei, va efectua o vizită în SUA. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere energetic, România încearcă să-și consolideze capacitățile de producție pe acest sector.

Autoritățile din România vor să construiască două reactoare nucleare. Virgil Popescu: ”Merg în SUA pentru a finaliza procedurile de finanțare”

Virgil Popescu, ministrul energiei, a dezvăluit, luni seară, că va avea o deplasare extrem de importantă în SUA, săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Oficialul Executivului de la București a precizat că România are în plan să mai construiască două reactoare nucleare.

Discuțiile pe care acesta le va avea peste ocean vor viza acest aspect precum şi finalizarea procedurilor de finanţare pentru celelalte două reactoare nucleare deja convenite.

ADVERTISEMENT

La Washington, o altă temă aflată pe masa discuțiilor va fi cea legată de importul de hidrocarburi din Statele Unite către România.

”Investiţia de 14 milioane dolari face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziţie pentru faza de proiectare şi design. E suma anunţată de către preşedintele Biden.

ADVERTISEMENT

Venim şi noi cu 9 milioane a anunţat premierul. Industria vine cu încă 5 milioane şi acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanţarea proiectului de design. Merg în Statele Unite nu numai pentru reactoarele modulare, merg inclusiv pentru reactoarele 3 şi 4 pentru că dorim să dublăm această capacitate de producţie nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati.

Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare pentru reactoarele modulare şi, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA.

ADVERTISEMENT

Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România şi independenţa energetică a României”, a declarat Virgil Popescu, luni la Antena 3, notează Adevărul.

SUA ajută România în construcția primelor centrale cu mini-reactor din Europa

Reamintim că, în iunie, Guvernul SUA alături de compania NuScale Power au anunțat că vor contribui cu 14 milioane de dolari la studiile de proiectare pentru instalarea în țara noastră a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest tip din Europa.

Acest anunț a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 care a fost găzduit de Germania.

ADVERTISEMENT