News

România vrea să salveze Pisaniile lui Ștefan cel Mare. Se zvonește că trupele lui Putin le-ar fi furat

România face tot ce îi stă în putință pentru a putea salva Pisaniile lui Ștefan cel Mare, despre care se zvonește că ar fi fost furate de trupele ruse.
04.11.2022 | 19:01
Romania vrea sa salveze Pisaniile lui Stefan cel Mare Se zvoneste ca trupele lui Putin lear fi furat
România vrea să salveze Pisaniile lui Ștefan cel Mare. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt un nou subiect de discuție în războiul dintre Rusia și Ucraina. Acestea sunt niște artefacte din secolul al XV-lea, luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, furate de trupele lui Vladimir Putin?

Anterior, Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, a tras un semnal de alarmă. Acesta a anunțat că Pisaniile lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de către ruși, în timpul luptelor de la Herson.

ADVERTISEMENT

Menționăm că artefactele se aflau la muzeul din Herson, iar conform lui Anatol Popescu, trupele lui Vladimir Putin le-ar fi luat de acolo și le-ar fi dus în Crimeea.

”În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a afirmat Anatol Popescu, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Acum, după dezvăluirile făcute de aceasta, România pare hotărâtă să recupereze ce îi aparține. În acest sens, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, anunță că va purta o discuție cu omologul său ucrainean.

Lucian Romașcanu va vorbi cu omologul său ucrainean

Într-un interviu acordat la Digi24 în această seară, Romașcanu a precizat că încă de la începutul războiului din Ucraina, România s-a implicat activ și a stabilit cum va scoate din Ucraina anumite bunuri de patrimoniu, evident, în cazul în care va fi fost nevoie de acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a explicat ministrul Culturii, pentru sursa citată.

Nu doar Pisaniile lui Ștefan cel Mare se regăsesc în Ucraina, a mai adăuga Romașcanu. Potrivit acestuia, țara noastră are nenumărate bunuri de patrimoniu comun pe teritoriul ucrainean, motiv pentru care toți oficialii români se vor mobiliza astfel încât acestea să poată să fie recuperate.

ADVERTISEMENT

Lucian Romașcanu susține că până acum, partea ucraineană a fost foarte receptivă și speră ca acest lucru să se întâmple și în continuare, până la soluționarea problemei.

El a amintit și de ajutorul oferit de România refugiaților din Ucraina.

ADVERTISEMENT