LIVE Actualizat 01-11-2022
09:08

Război în Ucraina, ziua 251. Evacuări extinse în Herson. Rusia acuză Ucraina că se pregătește să atace barajul Kahovka pentru a inunda regiunea

Serviciile secrete ale Kievului vorbesc despre o explozie puternică la o bază aeriană din Rusia, departe de granița cu Ucraina.
01.11.2022 | 11:06
Razboi in Ucraina ziua 251 Evacuari extinse in Herson Rusia acuza Ucraina ca se pregateste sa atace barajul Kahovka pentru a inunda regiunea
Elicopter rusesc. Foto: Pravda.ua
ADVERTISEMENT
01-11-2022
09:08

Forțele ruse, noi bombardamente în Nikolaev. Cel puțin un mort

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a anunțat că cel puțin o persoană a fost ucisă de o lovitură cu rachete a rușilor asupra orașului Nikolaev.

”La 1 noiembrie, la ora 00:02, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra Nikolaev. Ca urmare, două incendii au izbucnit în cartierul Central al orașului și au fost distruse clădiri rezidențiale private.

Pompierii au stins un incendiu într-un depozit cu o suprafață de 50 de metri pătrați.

De asemenea, pompierii au stins incendiul la primul etaj al unui bloc de locuințe cu cinci etaje, în suprafață de 50 de metri pătrați. Salvatorii au scos cadavrul unei femei moarte de sub dărâmăturile uneia dintre clădirile rezidențiale distruse”, anunță oficialii ucraineni, pe Telegram.

01-11-2022
09:05

Rusia a extins evacuările civililor din Herson și a acuzat Ucraina că pregătește inundarea regiunii

Autoritățile instalate de ruși în regiunea anexată Herson au anunțat, marți, că extind zona de evacuare și peste râul Nipru.

Vladimir Saldo, liderul numit de Putin în Herson a declarat că extinde zona vizată anterior de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km pentru a include alte şapte aşezări.

Oficiaul pro-rus a acuzat Ucraina că s-ar pregăti să atace barajul de la Kahovka pentru a inunda regiunea, relatează Sky News.

”Din cauza posibilităţii ca regimul ucrainean să utilizeze metode de război interzise şi a informaţiilor potrivit cărora Kievul pregăteşte un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kahovka există un pericol iminent ca regiunea Herson să fie inundată.

Aceasta ar însemna distrugerea în masă a infrastructurii civile şi o catastrofă umanitară”, susţine Saldo.

Explozia ”misterioasă” ar fi distrus două elicoptere de atac în totalitate, iar alte două au fost serios avariate.

Război în Ucraina, ziua 251. Atac misterios la o bază din Rusia

Ucrainenii nu știu ce a provocat această explozie, pe care o consideră ”misterioasă”, însă precizează că un aparat K2-52 costă 16 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Rusia nu a comentat momentan acest incident, însă canalele media rusești au preluat informații privind distrugerea elicopterelor.

Anunțul Ucrainei vine în contextul în care în Rusia au loc zilnic incendii și explozii considerate ”misterioase”, pentru simplul fapt că nimeni nu știe ce le provoacă. De la presupuse acte de sabotaj la accidente bizare, Rusia e lovită inclusiv în orașe aflate la mii de kilometri depărtare de Ucraina.

ADVERTISEMENT

Între timp, Vladimir Putin avertizează Ucraina că Rusia ”ar putea face mai mult” decât atacurile de până acum cu rachete, semn că puterea Rusiei e departe de a fi stăvilită.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că noile atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei sunt un răspuns la atacul de sâmbătă asupra flotei ruse din orașul Sevastopol, pe care l-a pus pe seama Kievului.

ADVERTISEMENT

Întrebat de un reporter dacă loviturile de luni au fost un răspuns la atacurile cu drone de sâmbătă din Crimeea, Putin a spus: ”Parțial, chiar așa este. Dar asta nu este tot ce putem face”.

Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra infrastructurii din Kiev și din alte orașe ucrainene, lăsând părți din capitală fără electricitate și apă.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre posibilitatea unor discuții de pace cu Ucraina, Putin a spus: ”Pentru a începe să facem propuneri la discuții, discuțiile trebuie să aibă loc mai întâi. Și prezentarea în avans a poziției tale de negociere pe masă nu este întotdeauna recomandabilă pentru a-ți atinge obiectivele naționale”.

”Dar, pentru a ajunge la acorduri, trebuie să vă așezați la masa de negocieri și să negociați”, a adăugat liderul rus.

Liderul rus a învinuit Ucraina că a aruncat ”la coșul de gunoi” acordul încheiat la Istanbul la începutul acestui an în timpul semnării acordului de export de cereale la Marea Neagră.

”Și acum, în general, își interzic să vorbească cu noi. Ei bine, cum putem discuta acum posibile acorduri dacă nu există nici măcar dorința de cealaltă parte de a vorbi cu noi? Vom aștepta, poate se vor coace unele condiții necesare. Și bunăvoința noastră este cunoscută, nu este supusă niciunei modificări și îndoieli”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT