News

Românii ar putea avea un nou tip de concediu medical plătit. 45 de zile ar urma să stea acasă

Românii ar putea beneficia de un nou concediu medical și indemnizație. Este vorba de participanții la studii clinice și îngrijitorii persoanelor cu handicap
06.04.2024 | 20:45
Romanii ar putea avea un nou tip de concediu medical platit 45 de zile ar urma sa stea acasa
Potrivit unui proiect, persoanele care participă la studii clinice vor avea dreptul la concediu și indemnizație / Foto: Inquam Photos, Ovidiu Iordachi
ADVERTISEMENT

Persoanele care participă la studii clinice vor avea dreptul la concediu și indemnizație, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaților. De asemenea, este prevăzut și un concediu pentru cei care însoțesc persoanele cu handicap.

Concediu și indemnizație pentru participanții la studii clinice

Potrivit unui proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, persoanele care participă la studii clinice vor avea dreptul la concediu și indemnizație.

ADVERTISEMENT

Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a avizat faborabil proiectul pentru adoptare dar cu unele amendamente aduse formei care a trecut de Senat.

Anume că a instituit în premieră concedii și indemnizații „pentru persoana care participă ca subiect în cadrul unui studiu clinic organizat potrivit legii, indiferent dacă persoana fizică participă în calitate de primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau în calitate de participant în grupul de control”, potrivit avocatnet.

ADVERTISEMENT

Astfel de studii au rolul de a „descoperi sau verifica efectele clinice, farmacologice sau farmacodinamice ale unui produs de investigat, precum și pentru a determina reacțiile adverse ale acestuia în vederea evaluării siguranței și eficacității produsului”, potrivit comisiei. Acest concediu este de maximum 45 de zile calendaristice într-un an.

Și pentru îngrijitorii persoanelor cu handicap

Senatul a aprobat și un nou tip de concediu medical şi a unei noi categorii de indemnizaţii, respectiv concediul şi indemnizaţia pentru „îngrijirea persoanelor care îndeplinesc criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare”.

ADVERTISEMENT

Durata de acordare a acestui concediu este de maximul 30 de zile calendaristice pe an. „Cuantumul brut al indemnizației pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni care îndeplinesc criteriile de încadrare în grad de handicap este de 85% din baza de calcul stabilită”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit expunerii de motive, în 2021 numărul persoanelor cu dizabilități era de 865.573. În același an, rata persoanelor cu dizabilități raportată la populația țării era de 4,48%, din care 40,47% erau încadrate în grad de handicap grav iar 47,37% în grad de handicap accentuat.

ADVERTISEMENT

Astfel, propunerea legislativă prevede ca „orice asigurat (…) obține drepturi dacă îngrijește persoane care îndeplinesc criterii medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare, în mod similar cu asigurații care îngrijesc pacienți oncologici sau un copil bolnav”, se mai arată în expunerea de motive.

 

ADVERTISEMENT