News

Eliminarea impozitului pe concediile medicale, la Camera Deputaților. Rafila: ”Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătății”

Proiectul de OUG privind eliminarea impozitului pe concediile medicale a fost finalizat și este la Camera Deputaților unde așteaptă propuneri de modificări.
28.03.2024 | 20:17
Eliminarea impozitului pe concediile medicale la Camera Deputatilor Rafila Politica fiscala a Romaniei nu o face Ministerul Sanatatii
Alexandru Rafila vrea o mai bună organizare în ce privește concediile medicale Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor a ținut să sublinieze că impozitarea concediilor medicale nu afectează bolnavii oncologici, indemnizația maternală sau copiii care au nevoie de îngrijiri.

Eliminarea impozitului pe concediile medicale, la Camera Deputaților

Marcel Boloș a mai spus că nu este vorba despre o taxă asupra concediilor medicale, ci despre contribuția la asigurările sociale de sănătate care se plătește pe perioada concediului medical.

ADVERTISEMENT

“Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus.

Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale în cursul anului 2023.

Am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde lei şi suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu”, a explicat Marcel Boloş.

ADVERTISEMENT

Ministrul a reiterat că nu este vorba despre bolnavii oncologici, despre indemnizația maternală sau despre copiii care au nevoie de îngrijiri.

“E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei pe care le încasăm.

Dar, repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale cum se tot vehiculează în spaţiul public, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă.

Deci, acestea ţin de raţiuni care au în vedere o acordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a punctat Boloş.

ADVERTISEMENT

Plenul Senatului a adoptat, în februarie, cu amendamente, OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, fiind eliminată taxarea cu 10% a concediilor medicale, care în forma inițială era prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Ministrul Sănătăţii: Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii

La rândul său, Alexandru Rafila a declarat că ministrul Finanţelor poate da un răspuns privind acest act normativ, pentru că politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii, dar că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale.

”Am o rugăminte, domnul ministru Boloş cred că o să mă ajute la formularea unui răspuns. Acea ordonanţă (..) reprezenta nişte măsuri fiscal-bugetare, nu nişte măsuri pentru sistemul de sănătate. Cred că trebuie o abordare echilibrată.

Aici, aş menţiona un lucru care cred că este foarte important, în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că dânşii au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale.

Probabil o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei, în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila, la Palatul Victoriei.

ADVERTISEMENT