News

Românii au început anul cu salarii mai mici. Scăderea a fost de peste 200 de lei faţă de sfârşitul lui 2023

Salariul românilor a scăzut cu peste 200 de lei la începutul lui 2024. În unele domenii a fost mai mic cu 34% decât în luna precedentă
14.03.2024 | 11:15
Romanii au inceput anul cu salarii mai mici Scaderea a fost de peste 200 de lei fata de sfarsitul lui 2023
Scade salariul mediu net în România. În ianuarie 2024 a fost mai mic cu 4,3% față de decembrie anul trecut. Sursa: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Salariul mediu net a înregistrat o scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 4.859 lei, față de luna precedentă, când era de 5.079 lei, conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderi semnificative pentru salariul mediu net în România

Potrivit INS, salariul mediu brut în aceeași perioadă a fost de 7.976 lei, cu 325 lei mai mic decât în decembrie 2023. Cel mai ridicat salariu mediu net a fost înregistrat în domeniul activităților de servicii în tehnologia informației, atingând 11.193 lei, în timp ce cel mai scăzut a fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, situându-se la 2.733 lei.

ADVERTISEMENT

În comparație cu ianuarie 2023, salariul mediu net a crescut cu 14,2%, iar indicele câștigului salarial real a fost de 106,3% față de aceeași lună a anului trecut și de 94,7% față de luna decembrie 2023.

Dacă ne uităm la octombrie 1990, INS mai arată că indicele câştigului salarial real a ajuns la pragul de 239,7%, cu 13,6 puncte procentuale mai mic decât cel care s-a înregistrat în luna decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Salariul real depinde, atât de fluctuaţiile salariului mediu net, cât şi de rata inflaţiei

În ceea ce privește fluctuațiile salariului, acestea sunt influențate de acordarea primelor și premiilor anuale, ceea ce poate duce la creșteri sau scăderi în funcție de perioada în care sunt acordate. De asemenea, evoluția salariului depinde și de rata inflației.

Comparativ cu luna decembrie 2023, salariul mediu net a scăzut în majoritatea domeniilor economice în ianuarie 2024, în principal din cauza acordării de prime ocazionale și a nerealizărilor de producție. Totuși, au fost înregistrate și creșteri datorate primelor ocazionale și realizărilor de producție mai mari.

ADVERTISEMENT

Privind sectorul bugetar, salariul mediu net a înregistrat creșteri în învățământ (+11,1%), sănătate și asistență socială (+0,7%), respectiv administrație publică (+0,3%), în special ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Domeniile în care a scăzut cel mai mult salariul mediu

Cele mai notabile declinuri ale salariului mediu net pe sectoare și diviziuni CAEN Rev.2 au fost observate în diverse domenii. În sectorul extracției cărbunelui superior și inferior, scăderea a fost de 34,1%.

ADVERTISEMENT

Între 19% și 27%, scăderi semnificative au fost înregistrate în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, precum și în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, transporturile pe apă, intermedierile financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea produselor din tutun, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).

Între 7% și 18%, scăderi notabile au fost observate în alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor textile, colectarea și epurarea apelor uzate, industria metalurgică, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, construcții și activități de editare.

Creșterile cele mai mari ale salariului mediu net pe sectoare și divizii CAEN Rev.2 au fost observate în diverse domenii. Între 7% și 10%, creșteri notabile au fost înregistrate în transporturile aeriene, activitățile de servicii anexe extracției și alte activități industriale n.c.a. Între 1% și 6%, creșteri semnificative au fost observate în extracția minereurilor metalifere, hoteluri și restaurante, activități de poștă și de curier, activități de spectacole, culturale și recreative.

 

ADVERTISEMENT
Tags: