News

Românii care ar putea să scape de plata taxelor și impozitelor pe clădiri. În ce oraș s-ar aplica măsura

Românii dintr-un oraș important al țării ar putea să scape de plata taxelor și impozitelor pe clădiri. Condițiile care trebuiesc îndeplinite.
26.01.2024 | 08:04
Romanii care ar putea sa scape de plata taxelor si impozitelor pe cladiri In ce oras sar aplica masura
Românii dintr-un mare oraș ar putea să scape de plata taxelor și impozitelor pe clădiri. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Care sunt românii vizați de un proiect legislativ prin care ar putea să scape de plata taxelor și impozitelor pe clădiri. Măsura s-ar putea aplica încă de la finalul lui ianuarie, într-un mare o oraș al țării.

Românii dintr-un mare oraș ar putea să scape de plata taxelor și impozitelor pe clădiri

Anul 2024 a debutat cu creșteri ale taxelor și impozitelor locale. Vorbim de un efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. Românii care dețin case, mașini și terenuri plătesc mai mult comparativ cu 2023, ca urmare a indexării cu rata inflației.

ADVERTISEMENT

Un oraș din țară vine cu un proiect legislativ care, dacă va trece de votul din Consiliul Local, va aduce scutiri importante de la plata taxelor pentru mai mulți români.

Acest proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploiești, prevede scutirea de la plata impozitului pe clădiri și terenuri, pentru perioada 2024 -2026, pentru anumiți agenți economici.

ADVERTISEMENT

E important de precizat că această decizie urma să se aplice numai în anumite condiții și, bineînțeles, dacă proiectul va fi aprobat prin votul consilierilor din municipiul prahovean.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească agenții economici pentru a beneficia de scutire

Pentru a beneficia de ajutor de minimis, agenții economici trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Iată care sunt acestea:

ADVERTISEMENT
  • societățile comerciale ar putea beneficia de scutirea impozitului pe clădiri și terenuri dacă își desfășoară activitatea într-un parc industrial
  • desfășoară activitate economică
  • dacă valoarea totală a ajutoarelor de minimis pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi (doi ani fiscali precedenți și anul fiscal în curs) nu depășește echivalentul în lei a maximum 200.000 euro/solicitant (100.000 de euro/solicitant în cazul solicitanților care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost), indiferent de sursa de finanțare
  • în cazul în care solicitantul face parte dintr-o întreprindere unică, pentru verificarea îndeplinirii acestui criteriu se vor lua în considerare ajutoarele de minimis acordate întreprinderilor unice
  • prezintă un studiu de fezabilitate și plan de investiții pentru care solicită finanțarea, cu evidențierea cheltuielilor eligibile
  • nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate, potrivit prevederilor începând cu 1 august 2014
  • nu a fost emisă împotriva lor o decizie de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care o asemenea decizie a fost emisă, aceasta a fost executată și creanța a fost integral recuperată.

În cazul în care, în ședința Consiliului Local din 29 ianuarie, proiectul va trece, valoarea maximă totală a ajutorului de minimis care va fi acordată tuturor solicitanților, pe durata 2024 – 2026, va fi de 650.000 de euro. Suma va fi defalcată în anii 2024, 2025 și 2026, notează ObservatorulPh.

ADVERTISEMENT

În orașul din Prahova, între 2014 și 2023, au beneficiat de ajutor de minimis 12 agenți economici. Valoarea acordată a fost de 5.972.309 lei, reprezentând scutire de impozit pe clădire și teren.

ADVERTISEMENT