News

Românii care au câinii de rasă comună nu vor mai fi obligaţi să îi sterilizeze. Proiect depus la Senat de 17 parlamentari PSD și UDMR

Un proiect depus la Senat de parlamentari PSD și UDMR spune că românii care au câinii de rasă comună nu vor mai fi obligați să îi sterilizeze.
30.07.2023 | 22:51
Romanii care au cainii de rasa comuna nu vor mai fi obligati sa ii sterilizeze Proiect depus la Senat de 17 parlamentari PSD si UDMR
Românii care au câinii de rasă comună nu vor mai fi obligați să îi sterilizeze. Proiect depus la Senat de aleși PSD și UDMR. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform unui proiect depus la Senat de parlamentari PSD și UDMR, românii care au câinii de rasă comună ar putea să nu mai fie obligați să îi sterilizeze. Care este fundamentarea unei astfel de legi.

Proiect: Românii care au câinii de rasă comună nu vor mai fi obligați să îi sterilizeze

Măsuri importante care îi vizează pe românii care posedă câini ar putea fi implementate în curând în legislația din România. Un grup de 17 parlamentari de la UDMR, PSD şi neafiliaţi au depus la Senat un proiect de lege care prevede ca sterilizarea câinilor aparținând raselor comune şi metişilor acestora şi care au stăpân să nu mai fie obligatorie.

ADVERTISEMENT

Politicienii aflați la originea acestui proiect spun că în OUG 155/2001 nu este făcută o diferenţiere între obligativitatea sterilizării câinilor fără stăpân şi cei care au adoptat aceşti câini.

”Este obligatorie sterilizarea câinilor fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul de lege indicat de parlamentari, scrie publicația Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului: Câinii de pe lângă casele oamenilor riscă să dispară

În expunerea de motive se arată, printre altele, că sterilizarea va conduce în timp la dispariția acestor animale. ”Pe termen lung, operaţiunea sterilizării va conduce la dispariţia acestor animale, deşi de cele mai multe ori fac parte din viaţa întregii comunităţi, astfel încât nu se justifică ca acestea să dispară pentru simplul motiv că sunt de rasă comună sau metişii acestora”, mai arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii mai spun că ”mulţi câini de rasă comună s-au păstrat datorită ciobanilor, nevoia de protecţie a turmelor înfăptuindu-se cel mai bine de câinii de turmă, crescuţi de-a lungul generaţiilor în natură, în special pentru a lupta cu animalele sălbatice în vederea protejării diferitelor turme”.

ADVERTISEMENT

”Aceștia sunt de neînlocuit pentru stăpânii lor, câinii de rasă neputând îndeplini acelaşi rol, respectiv de a păzi oile şi alte animale precum şi de a muta, controla şi gestiona acestea”, mai indică sursa citată.

”Motivele şi nevoile specifice pe care trebuie să le îndeplinească câinii diferă foarte mult şi pot fi îndeplinite şi de cei aparţinând rasei comune. În aceste condiţii, nu se justifică obligaţia sterilizării câinilor cu stăpân, ţinând cont de faptul că se află sub supravegherea proprietarilor şi astfel nu constituie un pericol sub nicio formă”.

ADVERTISEMENT

Date fiind toate motivele evidenţiate mai sus, parlamentarii propun ca sterilizarea câinilor aparţinând raselor comune şi metişilor acestora să nu mai constituie o obligație. În România, o asemenea obligație nu există în cazul câinilor de rasă, conform expunerii de motive a propunerii legislative.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni