News

Românii care au credite la bănci, situație disperată. Dobânzile cresc din nou de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, românii care își calculează ratele în funcție de IRCC vor plăti rate mai mari cu sute de lei, însă ar exista o soluție la problemă.
15.12.2022 | 23:44
Romanii care au credite la banci situatie disperata Dobanzile cresc din nou de la 1 ianuarie 2023
Cresc dobânzile din ianuarie 2023. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Expertul în creditare Valentin Anghel le-a transmis oamenilor la ce ar trebui să se aștepte după noul an.

Ratele cresc din nou de la 1 ianuarie 2023

”De la 1 ianuarie 2023 IRCC se majorează de la 4.06%, cât este acum, la 5.71%. Creșterea indicelui IRCC are un impact major asupra tuturor creditelor cu dobânzi variabile raportate la IRCC: credite ipotecare, credite Noua Casă și credite de nevoi personale.

ADVERTISEMENT

Toată categoria de români cu credite Prima Casă care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC prin semnarea unui act aditional cu banca, se află acum în aceeași situație în care se aflau și în urmă cu 6-9 luni. Cu un decalaj de câteva luni, pare că IRCC ajunge din urmă indicele ROBOR”, a transmis Anghel, conform Ziare.com.

Așadar, cei care au trecut de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de rate mai mare se trezesc, de fapt, că vor plăti rate la fel de mari dacă nu chiar majorate mult peste limita suportabilității.

ADVERTISEMENT

”IRCC se recalculează trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, așadar cu un IRCC de 5.71% de la 1 ianuarie 2023, dobânzile creditelor ipotecare vor fi de aproximativ 8%-9%, în funcție de specificațiile contractelor de credit pe care românii le-au semnate cu băncile în trecut.În concluzie, de la începutul anului viitor, toate ratele creditelor existente cu dobânzi variabile cresc cu aproximativ 10% – 25% față de cât plătesc românii acum, în funcție de vechimea creditului, de tipul acestuia, de valoarea lui și de perioada rămasă de rambursare”, a completat expertul.

În consecință, o rată pentru un credit de 200.000 de lei, care la 1 ianuarie 2021, la un IRCC de 1.08% era 983 de lei, va depăși acum 1500 de lei. Din păcate pentru cei care au renunțat la ROBOR și au trecut la IRCC trebuie să știe că nu se pot întoarce la ROBOR. Mai mult, băncile nu mai acordă credite noi raportate la ROBOR încă din 2019.

ADVERTISEMENT

Singura soluție pentru români e ca să treacă de la rate calculate în funcție de dobânzi fixe la cele calculate în funcție de dobândă variabilă. Din păcate nu toată lumea poate face acest lucru și ar implica o refinanțare, deci un credit nou la care s-ar plăti și mai mulți bani în cele din urmă.

Specialiștii transmit că un credit poate avea dobândă fixă pentru o perioadă de maximum 8-10 ani, ulterior toate se bazează pe dobândă variabilă.

ADVERTISEMENT

”Recomand refinanțarea în credit ipotecar cu dobândă fixă pe 3 ani sau 5 ani, iar în portofoliul nostru există soluții de refinanțare în credite ipotecare cu dobânzi și condiții foarte bune, cu asigurări de viață incluse și cu taxe de evaluare imobile și taxe notariale achitate de bănci, nu de clienți. Singura soluție care protejează cu adevărat împotriva creșterilor sau fluctuațiilor IRCC și/sau ROBOR este refinanțarea în credit pe dobândă fixă.

Toate creditele cu dobânzi variabile raportate la IRCC sau ROBOR (ipotecare, Prima Casă, Noua Casă sau nevoi personale) pot fi refinanțare în credite cu dobânzi fixe, mult mai avantajoase decât cele variabile din viitor”, a completat specialistul. Din nou, oamenii ar trebui să-și facă un calcul și să decidă dacă vor să plătească zeci sau sute de mii de lei în plus după refinanțare, chiar dacă rata va fi mai mică.

ADVERTISEMENT