News

Românii care au de dat bani înapoi la stat. Ce angajați trebuie să returneze contravaloarea voucherelor de vacanță

O categorie de beneficiari pot fi obligați să restituie contravaloarea voucherelor de vacanță. Cine sunt aceștia și care este motivul
12.05.2023 | 08:19
Romanii care au de dat bani inapoi la stat Ce angajati trebuie sa returneze contravaloarea voucherelor de vacanta
Contravaloarea voucherelor de vacanță trebuie restituită în anumite condiții Sursa foto: calatoruldigital.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit legislației în materie, există cazuri în care cei care au beneficiat de voucherele de vacanță vor fi obligați să le returneze sau să restituie contravaloarea celor utilizate.

Ce angajați trebuie să returneze contravaloarea voucherelor de vacanță

În această situație se află angajații al căror contract încetează, indiferent de motiv. Aceștia vor fi obligați să restituie angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite pe care le-au folosit sau voucherele neutilizate.

ADVERTISEMENT

Angajații care au dreptul la vouchere de vacanță semnează, la primirea acestor vouchere, o declarație pe propria răspundere privind restituirea celor ”rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu”, potrivit legii.

De asemenea, legea mai prevede că: ”la sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.

ADVERTISEMENT

În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea”.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată prin Legea nr. 94/2014, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual.

ADVERTISEMENT

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un salariat/an. Acestea sunt valabile un an de la data alimentării pe suportul electronic. Există și angajați ai căror tichete au o valoare mai mică, angajații part-time care nu vor primi suma întreagă, așa cum o primește un angajat pe perioadă nedeterminată și full-time.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate numai de beneficiari pe baza actului de identitate și numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, în caz contrar beneficiarii expunându-se unor amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Luni va ajunge în plenul Senatului proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță și salariaților din sectorul privat. Proiectul de act normativ este susținut de 140 de parlamentari din PNL, PSD și UDMR.

ADVERTISEMENT