News

Ei sunt românii care vor primi banii pe voucherele de vacanţă până la data de 31 mai. Ce este interzis

Bugetarii din educație au fost informați că primesc voucherele de vacanță până pe 31 mai. Ce nu au voie să facă cu ele beneficiarii
11.05.2023 | 07:35
Ei sunt romanii care vor primi banii pe voucherele de vacanta pana la data de 31 mai Ce este interzis
Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic Sursa foto: continentalhotels.ro
ADVERTISEMENT

Angajații din învățământ vor beneficia de vouchere de vacanță timp de cel puțin încă patru ani, arată un Ordin de ministru, semnat la data de 26 aprilie 2023. Astfel, persoanele eligibile își vor vedea suporturile electronice încărcate cu sumele aferente acestor vouchere până la data de 31 mai.

Românii care vor primi banii pe voucherele de vacanță până la data de 31 mai

“Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, se arată în regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru.

ADVERTISEMENT

Un anunț al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Buzău, citat de edupedu.ro, informează angajații din educație că banii aferenți voucherelor de vacanță vor fi încărcați pe suporturile electronice până la data de 31 mai.

Și în acest an, valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un salariat. Aceste sume sunt supuse impozitului pe venit. Potrivit Codului Fiscal, în acest caz impozitul pe venit este de 10%.

ADVERTISEMENT

Articolul 7 al Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță prevede la alineatul 3 că ”Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului”.

Ce nu au voie să facă beneficiarii de vouchere de vacanță

Același regulament, prevede la Articolul 9, alineatele a și b, ce nu au voie să facă beneficiarii cu aceste vouchere. ”Art. 9. — Se interzice beneficiarului:

ADVERTISEMENT

a) utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute la art. 23 din Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009, cu modificările și completările ulterioare;

b) comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.”

ADVERTISEMENT

Beneficiarii care încalcă aceste interdicții riscă amenzi de până la 26.600 de lei, în vreme ce unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă vouchere de vacanță emise pentru o altă persoană riscă amenzi de până la 13.300 de lei.

ADVERTISEMENT