Life

Românii care se vor putea pensiona mai devreme. Modificări în noua lege a pensiilor

Ei sunt românii care se vor putea pensiona mai devreme. Se vor produce modificări importante în noua lege a pensiilor.
11.10.2023 | 11:18
Romanii care se vor putea pensiona mai devreme Modificari in noua lege a pensiilor
Românii care se vor putea pensiona mai devreme. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cine sunt românii care vor avea posibilitatea de a se pensiona mai devreme. Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante. Cum se vor calcula pensiile?

Românii care se vor putea pensiona mai devreme. Legea aduce modificări importante

Trei variante pentru noua lege a pensiilor au fost luate în considerare la Ministerul Muncii. Autoritățile au în vedere, printre altele, implementarea variantei care e acceptată și de către Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Vor exista și reguli privind pensionarea anticipată, care vor fi mai stricte decât până acum. Este luată în considerare varianta de a acorda niște bonusuri în calculul pensiei pentru persoanele care au lucrat mai mult de 25 de ani.

Totodată, vor fi schimbări și în cazul pensionării femeilor care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. În cazul acestora, vârsta de pensionare se va reduce cu șase luni, în funcție de numărul de copii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se vor produce schimbări în cazul pensionării femeilor care au dat naștere și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Astfel, vârsta de pensionare va fi redusă cu șase luni în funcție de numărul de copii.

O mamă cu un copil poate beneficia de o reducere de șase luni. În cazul unei femei cu doi copii, aceasta va obține o reducere de un an, în timp ce mamele cu șase copii o reducere de vârstă de 3 ani.

ADVERTISEMENT

Este de menționat că aceste schimbări nu vor afecta criteriile esențiale pentru ieșirea la pensie. Acestea includ îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare, notează romaniatv.net.

Ce alte modificări vor fi în legea pensiilor

Nota metodă de calcul a pensiilor se bazează pe durata de cotizare și pe suma totală a contribuției la sistemul de pensii bugetul asigurărilor sociale de stat de către fiecare cetățean român. Eliminarea inegalităților din prezent reprezintă scopul acestor măsuri.

ADVERTISEMENT

Cu cât cineva lucrează mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte până la finalul carierei. Valoarea pensiei va fi egală cu numărul total de puncte pe care fiecare viitor pensionar îl acumulează, iar acesta se înmulțește cu valoarea punctului de referință (71 de lei în prezent).

Punctul de referință este valoarea punctului de pensie, în prezent 1.785 de lei, care se împarte la stagiul de cotizare de 25 de ani. Acesta se va actualiza anual cu rata medie anuală de inflației. La aceasta se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, procentul fiind calculat de Institutul Național de Statistică.

O metodă similară a fost prevăzută și în Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar nu a fost aplicată până acum. Dacă în noua lege se va menține această metodă, atunci inegalitățile din sistem ar trebui eliminate.

Mai exact, vor dispărea cazurile actuale, în care un bărbat și o femeie care au lucrat în aceeași poziție, timp de 35 de ani, și primesc pensii diferite. Punctajul bărbatului a fost împărțit la 35 de ani, iar cel al femeii la 25 de ani, lucru care a creat această diferență.

Dacă noua lege va fi aplicată, atunci pensiile vor deveni egale atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pensiile acestora din urmă vor crește și ele. Egalizarea se va aplica și pentru persoanele care au aceeași ocupație, dar care au ieșit la pensie în ani diferiți.

ADVERTISEMENT