News

Cum se calculează pensiile: noua formulă. Șeful CNPP spune că 5.000 de dosare vor fi reanalizate

Cinci milioane de pensii din sistemul public vor fi recalculate după o nouă formulă. Fiecare dosar este verificat și digitalizat.
07.10.2023 | 22:01
Cum se calculeaza pensiile noua formula Seful CNPP spune ca 5000 de dosare vor fi reanalizate
Daniel Baciu, șeful casei Naționale de Pensii Publice din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a vorbit despre noua metodă de calcul pentru cinci milioane de români. Baciu spune că noua metodă va înlătura inechitățile în sistemul public de pensii.

Care este formula după care se recalculează pensiile

“Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. 

Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019.

ADVERTISEMENT

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani. 

Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Indexarea pensiilor, un scenariu valabil

Șeful Casei de pensii spune că recalcularea se va aplica tuturor dosarelor aflate în plată, care vor fi trecute printr-un proces de digitalizare și verificate. Procesul este deja finalizat în proporție de 90%.

Daniel Baciu a mai declarat că recalcularea pensiilor nu exclude scenariul indexării anuale, promise de guvern. El spune că indexarea se va aplica ca măsură care să combată inflația, în timp ce recalcularea se referă la o nouă formulă care apare la modificarea legii.

ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor va normaliza condițiile de acordare a acestor drepturi, însă, momentan, aceasta nu include și grupele de muncă. Pentru aceste cazuri, șeful CNPP a declarat că instituția ”reanalizează” situațiile speciale și deosebite, urmând ca și aceste tipuri de pensii să poată intra în analiză.

ADVERTISEMENT