News

Se schimbă legea pensiilor. E anunțul momentului pentru milioane de români

Legea pensiilor va fi modificată până la finalul anului, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Variantele luate în calcul.
27.09.2023 | 09:39
Se schimba legea pensiilor E anuntul momentului pentru milioane de romani
Noua formulă de calcul a pensiilor. Colaj Fanatik/ Foto: Hepta/ Lapensie.ro
ADVERTISEMENT

Noua formulă de calcul a pensiilor este pe punctul a fi finalizată. Documentul a fost prezentat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, în timp ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost invitat să discute despre calculul pensiilor.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Sunt discutate trei variante privind noua lege a pensiilor. Aceasta ar urma să fie adoptată până la finalul anului și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că principala schimbare o reprezintă faptul că vor fi reduse diferențele dintre pensionarii cu venituri mici și cei cu pensii mari.

ADVERTISEMENT

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor propune o formulă ce se va face pe numărul punctelor obţinute în baza distributivității și pe principiul care va ajuta la eliminarea inechităților privind pensiile publice. Calculul va fi bazat pe contribuția la sistemul de asigurări sociale și vechimea în muncă.

Potrivit formulei de calcul se va ține cont de un număr de punte pentru „fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

ADVERTISEMENT

„Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale. Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici. Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

ADVERTISEMENT

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

ADVERTISEMENT

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, prevede una dintre variantele aflate în documentul noi legi a pensiilor, conform Antena 3 CNN.

Cum arată celelalte două variante de calcul a pensiilor

Metodologia cu numărul 2 pentru calculul pensiilor prevede ca valoarea punctului de referință să facă legătura între parametrii formulei de calcul din legea 263/2010. „La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se arată în document.

De asemenea, metodologia cu numărul 3 se referă la o formulă de calcul realizată în funcție de numărul de puncte dobândite în funcție de contribuții și în funcție de noul pricipiu care urmărește reducerea diferențelor privind pensiile. Calculul se va face având în vedere atât contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea în muncă.

„La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se precizează în documentul prezentat de Antena 3.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română