News

Românii din Austria se revoltă. Protest de amploare anunţat la Viena, în faţa sediului Guvernului

Manifestaţie importantă organizată la Viena, de românii din diaspora. Compatrioţii noştri se mobilizează într-un protest îndreptat împotriva guvernului cancelarului Nehammer
18.12.2022 | 09:28
Romanii din Austria se revolta Protest de amploare anuntat la Viena in fata sediului Guvernului
Românii din Austria protestează Foto: stiridiaspora.ro
ADVERTISEMENT

Românii din Austria au pregătit pentru ziua de duminică un protest amplu la Viena, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de opoziţia guvernului acestei ţări de a accepta aderarea României la spaţiul Schengen.

În Austria trăiesc 150.000 de români

Protestul este organizat de Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) și Cercul Cultural Româno Austriac Unirea şi se va desfăşura în fața sediului guvernului Austriei. Oamenii sunt aşteptaţi să se adune în jurul prânzului, manifestaţia urmând să înceapă oficial la ora 13.00.

ADVERTISEMENT

“Prin votul negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal in Austria, contribuind la prosperitatea țării.

S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform căroroa un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie gresite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund si pe cei 50 000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot”, a declarat Daniel Tecu președintele FADERE.

ADVERTISEMENT

Protestul a fost înregistrat oficial şi a primit aprobarea autorităţilor locale din Viena.

Acest protest se desfăşoară la zece zile după veto-ul Austriei, din Consiliul JAI, vizavi de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner şi-au justificat poziţia prin creșterea migrației ilegale pe ruta balcanică, în ciuda punctelor de vedere ale Comisiei Europene și Parlamentului European, care consideră că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare la spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

ADVERTISEMENT

După Consiliul European de joia trecută, cancelarul Nehammer a făcut referire la un summit special al UE planificat pentru 9 februarie.

Pe de altă parte, Olanda i-a cerut însă Comisiei Europene să prezinte un raport privind statul de drept în cazul Bulgariei, iar acesta nu este așteptat mai devreme de luna iunie, astfel că până în vara anului viitor nu este de aşteptat ca România şi Bulgaria să fie integrate în spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT
Tags: