News

Românii nu cred în vaccinul contra COVID. Câți sunt dispuși să se vaccineze

22.12.2020 | 18:05
ADVERTISEMENT

O treime dintre români își doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus, în vreme ce alți o treime nici nu vor să audă, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde în luna decembrie.

În același timp 29% dintre respondenți se declară indeciși, în vreme ce 10% au declarat că nu pot aprecia dacă se vor vaccina sau nu.

ADVERTISEMENT

Sondajul mai arată că peste jumătate dintre cei chestionați consideră că statul și politicienii sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri înregistrat în România.

Trei sferturi dintre români nu vor carantină și vor bisericile deschise

Potrivit rezultatelor sondajului, citate de Digi24, sunt îngrijorați de pandemie șase din zece români, în vreme ce 34% nu sunt deloc îngrijorați sau doar foarte puțin îngrijorați.

ADVERTISEMENT

Împotriva unei carantine generale s-au pronunțat 70% dintre respondenți. Cai care sunt de acord reprezintă 16%, iar 14% nu au vrut să răspundă.

Potrivit aceleiași surse, doar 30% dintre români sunt siguri că se vor vaccina împotriva COVID-19. Pe de altă parte, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, în vreme ce 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

ADVERTISEMENT

Și atunci când vine vorba despre vaccinare în general procentele sunt similare: 38% dintre români sunt pro-vaccinare, 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. 17% dintre respondenți nu au răspuns.

Majoritatea covârșitoare a respondenților, 72% consideră că Bisericile nu trebuie închise în perioada Crăciunului. Cei care ar fi de acord sunt doar 11%.

ADVERTISEMENT

Vinovați pentru numărul mare de cazuri de coronavirus sunt politicienii și instituțiile statului consideră 51% dintre români. Cetățenii sunt vinovați doar în opinia a 17% dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce 32% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Dintre cei 50% care au fost de acord să răspundă dacă pot să identifice o rudă infectată cu coronavirus, 11% au spus că da.

Avangarde a efectuat sondajul prin telefon, în perioada 10-20 decembrie 2020, pe un eșantion de 900 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3,2%.

ADVERTISEMENT