News

Românii nu mai vor să fie ”sclavii băncilor”. Metoda banală prin care un român și-a cumpărat o locuință fără rate: ”E atât de simplu”

Românii s-au săturat să plătească rate din ce în ce mai mari la bancă și încarcă să găsească soluții de a-și cumpăra case fără credit.
07.01.2023 | 17:18
Romanii nu mai vor sa fie sclavii bancilor Metoda banala prin care un roman sia cumparat o locuinta fara rate E atat de simplu
Mulți români muncesc toată viața pentru a avea propriul apartament / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O discuție pe această temă a fost lansată pe rețeaua Reddit, acolo unde sute de români au schimbat opinii și sfaturi, în încercarea de a scăpa de ratele la bancă.

Ratele bancare aproape s-au dublat în ultimul an

Totul a pornit de la o postare a unui bucureștean care a făcut publice înștiințările de plată de la sfârșitul anului 2021 și de la finalul lui 2022.

ADVERTISEMENT

În primul caz, rata la bancă era de 1.302 de lei, iar un an mai târziu era anunțat că trebuie să achite 2.076 de lei pe lună.

Tema a stârnit peste 400 de comentarii, în care românii își exprimau opiniile legate de situația creditelor imobiliare.

ADVERTISEMENT

Cum să-ți iei apartament fără bancă, în trei pași simpli

Unul dintre oamenii care au comentat a explicat modalitatea simplă prin care a reușit să-și cumpere un apartament fără să apeleze la bancă. El spune că nu trebuie să fii un geniu financiar ci doar să fii extrem de disciplinat.

”Pasul 1: decizi să pui deoparte o sumă de bani lunar. Pasul 2: transferi suma aia de bani când iei salariul, nu la final de lună. Pasul 3: trăiești cu restul.

ADVERTISEMENT

Te oprești când ai măcar jumătate din valoarea apartamentului. Sacrificiile pe care le faci în timp ce aduni banii ăștia merită”, a explicat utilizatorul, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că atunci când s-a apucat să strângă bani avea un salariu de 1.500 de euro, din care 1.000 de euro îi punea de-o parte și trăia din ce-i rămânea, plus salariul soției.

Ce critici a primit autorul postării

Mai târziu, au apărut copiii, dar a crescut și salariul, așa că a continuat să transfere bani în contul de economii și să plătească și o chirie.

”Cheia este să transferi banii ăștia în contul de economii când vine salariul. E atât de simplu. Dacă nu faci asta, o să fii tentat să cumperi orice, că vezi banii în cont. Dacă nu îi vezi, tentația se mai domolește”, a mai explicat utilizatorul platformei.

Și această postare a stârnit foarte multe reacții, majoritatea critice, în condițiile în care acest mod de a economisi poate dura zeci de ani pentru cei cu salarii mici (adică majoritatea populației). În plus, de-a lungul anilor, există riscul ca banii să se devalorizeze prețurile la imobile să crească.