News

Românii nu vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021. Măsură post-Brexit

08.10.2020 | 21:44
ADVERTISEMENT

Marea Britanie nu va mai accepta trecerea frontierei în baza cărților de identitate începând din octombrie 2021.

Cetățenii Uniunii Europene vor putea intra numai cu pașaportul, conform mediafax.ro.

Marea Britanie negociază cu UE un acord privind relațiile post-Brexit.

Românii vor avea nevoie de pașaport pentru a intra în Marea Britanie începând cu 2021

Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizată a sistemului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, 8 octombrie, Guvernul a intensificat pregătirile pentru încheierea tranziției post-Brexit prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operaționalizare la frontiere, care conține detalii suplimentare despre modul în care va funcționa frontiera dintre Marea Britanie și UE și despre măsurile pe care vor trebui să le ia companiile active în domeniul comerțului, transportatorii și pasagerii”, anunță Executivul de la Londra într-un comunicat de presă.

„Noile reguli le oferă detalii suplimentare companiilor și pasagerilor despre modul în care va funcționa frontiera dintre Marea Britanie și UE la finalul perioadei de tranziție. Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărțile de identitate din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru șoferi, începând din octombrie 2021.” Accesul cetățenilor din țările Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar în baza pașapoartelor începând din octombrie 2021, subliniază Guvernul britanic.

ADVERTISEMENT

„Dat fiind că sunt mai puțin de trei luni până la expirarea tranziției post-Brexit, companiile trebuie să se pregătească pentru noile proceduri, indiferent dacă ajungem sau nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunitățile semnificative care vor apărea”, a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri după-amiază Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete privind relațiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu va fi de acord cu absolut orice.

ADVERTISEMENT

„Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preț. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărțile pe masă”, a transmis acesta pe Twitter.

Negocierile dintre UE și Marea Britanie sunt într-un impas

Se pare că acordurile ar fi, totuși, într-un impas. Nu există progrese în principalele puncte de dispută: cotele de pescuit, garanțiile privind competiția corectă și modalitățile de soluționare a litigiilor.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană vrea un acord cu Anglia, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la finalul acestui an, a afirmat marți Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„În cazul în care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele părți vor trebui să asigure ratificarea în timp util, pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului de pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesită timp. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom intra în zona lipsei unui acord. Dat fiind că suntem la mai puțin de 100 de zile distanță de acest termen, nu putem exclude acest scenariu”, a declarat Sevcovic.

Tensiunile s-au amplificat în condițiile în care Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaționale. Tratatul conferă un statut special provinciei Irlanda de Nord, pentru a evita apariția controalelor la frontieră și a menține Acordul de pace din Vinerea Mare.

Guvernul Johnson contestă menținerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT