News

Românii, pesimiști cu privire la anul 2023, arată un sondaj IRES. Cei mai optimiști, persoanele fără studii și votanții PSD și PNL

Potrivit unui sondaj recent realizat de IRES, 51% dintre români nu cred că anul 2023 va fi un an mai bun decât anul care se încheie
30.12.2022 | 15:44
Romanii pesimisti cu privire la anul 2023 arata un sondaj IRES Cei mai optimisti persoanele fara studii si votantii PSD si PNL
Pesimism în rândul românilor pentru anul 2023. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui sondaj realizat de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 7-12 decembrie, și la care au luat parte 1.615 persoane, jumătate dintre respondenți s-au declarat pesimiști cu primire la anul viitor.

Românii, pesimiști cu privire la 2023

Dacă 51% dintre români au spus că anul 2023 va fi unul și mai prost decât cel care se încheie acum, un an marcat de războiul din Ucraina, criza energetică și scumpirile prețurilor, doar 24% dintre respondenți sunt de părere că anul viitor ar putea fi mai bun.

ADVERTISEMENT

„Pesimismul este dominanta stării de spirit a românilor atât la final de an, dar și atunci când își exprimă speranțele și așteptările pentru anul viitor. Studiul IRES arată că românii nu sunt cred că 2023 va fi mai bun nici pentru ei personal, în ceea ce privește nivelul de trai, dar nici pentru România.

Jumătate dintre participanții la sondaj sunt pesimiști cu privire la ceea ce va aduce anul 2023 va fi pentru România, 51% spun că anul care vine va fi mai prost pentru țara noastră decât a fost 2022. Aproape un sfert (24%) sunt de părere că va fi la fel ca și acest an și același procent cred că va fi mai bun”, se arată într-un comunicat de presă al IRES, sociologii subliniind că tendința este una similară cu cea manifestată în ianuarie 2022 pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

De asemenea, atunci când sunt în situația de a-și evalua nivelul de trai pentru 2023, 48% dintre participanții la studiu se așteaptă ca anul care vine să fie mai prost decât 2022; puțin peste un sfert 926%) cred că va fi la fel și un alt sfert (24%) cred că va fi mai rău decât actualul an.

Cine sunt românii optimiști pentru 2023

Potrivit sondajului IRES, cei mai optimiști s-au dovedit a fi respondenții cu nivel redus de educație, dar și participanții la studiu care spun că ar vota cu PSD sau PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

ADVERTISEMENT

„Pesimiștii în schimb se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 și 65 de ani și a celor care nu sunt deciși în privința votului la alegerile parlamentare”, se arată în comunicatul celor de la IRES.

În ceea ce privește situația financiară personală, mai optimiști cu privire la anul 2023 sunt tinerii și votanții PNL, iar pe pesimiști îi regăsim în proporții mai ridicate în rândul persoanelor cu venituri scăzute, a celor cu vârste între 51 și 65 de ani, dar și în rândul votanților AUR și a indecișilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește așteptările de la politică ale românilor, respondenții au avut puține solicitări concrete, menționând însă schimbări radicale, nerealiste. „Întrebați ce ar dori să se schimbe în anul 2023, în România din punct de vedere politic, respondenții indică mai frecvent schimbări fundamentale, sistemice (ex. doresc să se schimbe în totalitate politicienii/clasa politică ori conducătorii țării, Guvernul/partidele de la guvernare ori Parlamentul)”, arată sursa citată.

Nu în ultimul rând, peste jumătate dintre cei intervievați cred că, în viitor, România nu se află în pericol de a fi atacată de Rusia, dar 43% cred opusul.

„Bărbații, respondenții cu educație și cei cu venituri ridicate resimt în proporții mai scăzute pericolul ca țara noastră să fie atacată de Rusia, în timp ce acest pericol este resimțit în proporții mai ridicate în rândul persoanelor cu educație scăzută și cu venituri reduse”, se arată în sondajul IRES.

ADVERTISEMENT