News

Românii care refuză vaccinarea nu ar mai putea munci în Germania. Imunizarea obligatorie generală, în discuție în Berlin

Românii care refuză vaccinarea anti-Covid nu ar mai putea munci în Germania. Pe masa Executivului din țară se află un proiect de lege care prevede imunizarea obligatorie a străinilor și nu numai.
25.01.2022 | 09:41
Romanii care refuza vaccinarea nu ar mai putea munci in Germania Imunizarea obligatorie generala in discutie in Berlin
ADVERTISEMENT

Românii sunt unii dintre angajații care asigură forța de muncă în Germania, dar în următoarea perioadă atât ei, cât și alți străini nu ar mai putea lucra în țară dacă nu-și administrează vaccinul anti-Covid.

De altfel, în ultimii doi ani, românii care au fost chemați în Germania, la cules de sparanghel sau în abatoare, au fost acuzați că au adus virusul Covid-19.

ADVERTISEMENT

Germania se confruntă cu un deficit de muncă

Berlinul se confruntă cu un deficit de muncă de ceva timp și, cu toate acestea, pe masa Bundestagului intră un proiecte de lege care prevede vaccinare obligatorie generală a populației, inclusiv pentru străini. În prezent, vaccinarea obligatorie va fi impusă din luna martie cadrelor medicale, militarilor și personalului din sectorul de îngrijire.

Dacă proiectul de lege va întruni toate voturile necesare în vară toată populația adultă din Germania va fi obligată să se imunizeze, pe o perioadă de un an sau doi, scrie Digi 24.

ADVERTISEMENT

Guvernul german vrea să mărească salariile

Aflându-se într-un impas cu angajările, autoritățile germane caută în jur de 400.000 de muncitori calificați de peste hotare. Guvernul vrea să mărească salariului minim la 12 euro pe oră pentru a atrage cât mai mult personal.

Vaccinarea anti-Covid a angajaților din România

În România nu s-a pus problema, momentan, unui proiect de lege care să aibă scopul de a obliga românii să se vaccineze împotriva virusului SARS-COV2. S-a discutat, la un moment dat, despre impunerea certificatului verde la serviciu, dar care a fost refuzată de Senat, iar Camera Deputaților încă nu s-a pronunțat.

ADVERTISEMENT

De alfel, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat de curând că nu mai vede urgentarea introducerii actului, deoarece până la introducerea lui, infectările se vor micșora din nou.

”Nu este o victimă (a politicului, n.r.). Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID.

ADVERTISEMENT

În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic (…)

Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…

Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopți imediat și să intre în vigoare mâine”, a explicat Alexandru Rafila, pe data de 14 ianuarie, la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: