Află ce trebuie să faci pentru a primi ajutor de încălzire pentru iarna 2022 – 2023. De ce acte ai nevoie și câți bani poți primi în sezonul rece.
Cei mai mulți români se gândesc cu groază la facturile pe care le vor avea de plătit la iarnă. Prețurile au crescut semnificativ în ultima perioadă. Rata inflației a crescut în august, fiind înregistrate creșteri mari și la gaze.
Persoanele care au veniturile lunare mici trebuie să știe că pot depune cerere pentru a beneficia de un ajutor pentru încălzirea locuinței în această iarnă.
Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se va acorda ținând cont de prevederile Legii consumatorului vulnerabil.
Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru iarna 2022 – 2023.
Acest ajutor se acordă pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile membrilor și sistemul de încălzire utilizat.
Indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile și declarațiile se depun, individual la prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu.
Cererile trebuie depuse până la data de 15 octombrie, notează avocatnet.ro.
În cazul în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, în felul următor:
Cei care au venituri lunare nete mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei pot cere ajutorul de încălzire pentru iarnă.
Este important de menționat că ajutorul de încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură sau de un membru al familiei, care dispune de o capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință există mai multe categorii de ajutoare pentru încălzire, după cum urmează:
De asemenea, ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat, ținând cont de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure, după cum urmează:
În funcție de sistemul de încălzire utilizat, valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună pentru gaze naturale.
De asemenea, aceasta nu poate fi mai mică de 500 lei/lună pentru energie electrică sau de 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.
Persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie pentru a acoperi o parte din consumul energetic al gospodăriei. Acești bani se acordă separat de ajutorul pentru încălzire.
Ajutorul financiar suplimentar se acordă lunar, pe parcursul întregului an. Acesta poate fi acumulat cu ajutorul pentru încălzire.